Arašídy kvůli špatné úrodě prudce zdražují. V USA letos na trojnásobek

Arašídy

Arašídy

Ceny arašídů se vytrvale zvyšují a postupně vystoupily na nový rekord. Podle ekonomického listu Financial Times (FT) je vzhůru žene nižší úroda a také sucho v hlavních pěstitelských oblastech. Ve Spojených státech cena arašídů letos vzrostla na trojnásobek a přesahuje 1200 dolarů (asi 23 700 korun) za tunu. V Evropě, která je největším světovým dovozcem arašídů, ceny letos vzrostly asi o 60 procent.

Na globální trh s burskými oříšky, jehož roční obrat se pohybuje kolem 18,5 miliardy dolarů (téměř 366 miliard korun), nepříznivě doléhá slabší úroda ve více zemích. Je mezi nimi rovněž Indie, která je druhým největším producentem arašídů na světě, dále Argentina, která je největším vývozcem, a také Spojené státy.

Cenový nárůst v USA přinutil obchodníky během roku několikrát zvýšit cenu arašídového másla, které patří k výbavě většiny tamních domácností. Cenové zvýšení jen v průběhu listopadu dosáhlo 30 až 40 procent a sáhla k němu jak společnost Kraft, která vlastní značku Planter, tak například společnost JM Smucker. Ta máslo prodává pod značkou Jif.

„Musíte počkat a namazat si toho arašídového másla jen slabou vrstvu, aby vám vydrželo i na příští rok,“ poznamenal expert na pěstování arašídů Bill George z amerického ministerstva zemědělství.

Arašídy patří mezi luštěniny a je jich více druhů. Rostou v zemi a vyžadují velké množství vláhy. V oblastech Spojených států, kde se arašídy nejvíce pěstují, bylo v posledních dvou letech velké sucho, což ovlivnilo i kvalitu arašídů. Letošní úroda v USA by měla být asi o 12 procent nižší než loni. Celosvětové zásoby arašídů tak budou nejnižší za 14 let.