Babiš investuje do chemického průmyslu 25 miliard

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Skupina Agrofert Holding miliardáře Andreje Babiše plánuje v příštích letech investovat až 25 miliard korun v chemickém průmyslu. Naopak další potravinářské firmy nyní nakupovat nehodlá. Babiš to řekl týdeníku Ekonom. Uvedl také, že nemůže vyloučit vstup společnosti na burzu.

Firma podle Babiše chystá za zhruba deset miliard korun rozšíření produkce v německém výrobci syntetických hnojiv SKW Piesteritz, podobně vysoká má být investice do výroby anilinu a čpavku v areálu slovenské chemičky Duslo Šaľa. Za dalších 2,5 miliardy korun rozšíří výrobu umělých hnojiv v lovosické Lovochemii, v Lovosicích také doplní závod na výrobu bionafty o produkci jedlých rostlinných olejů.

„Investujeme skoro tři miliardy korun do energetiky kvůli moudrým pánům v Bruselu, co vymysleli emise, které musíme do roku 2016 snížit,“ uvedl Babiš. V potravinářství se teď chystá investovat do modernizace závodů a rozšíření produktové nabídky. „Synergie nenastaly. Když jsme v potravinářství koupili konkurenta, tak neplatilo, že jedna a jedna jsou dvě. Výsledek byl spíš jeden a půl,“ řekl k dřívějším akvizicím.

Babiš: Na burzu zatím nejsme připraveni

Případný vstup na burzu bude záležet na vývoji situace, řekl Ekonomu Babiš. „Pokud chcete jít na burzu, musíte na to firmu připravit, a to trvá několik let. Teď na to připraveni nejsme,“ podotkl.

Zisk Agrofertu podle Babiše za první čtyři letošní měsíce klesl o 30 procent. „Dolů jde chemie, potravinářství je průšvih. Chov prasat, drůbeže, býků, pekárny, produkce vajec, to jsou ztrátové záležitosti,“ vypočítal. Celoroční odhad ale neuvedl.

Loni konsolidovaný zisk skupiny Agrofert klesl meziročně o třetinu na šest miliard korun. Konsolidované tržby skupiny 209 firem naopak vzrostly na 132,5 miliardy korun z předloňských 117,6 miliardy korun.

Agrofert
Společnost je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Se svými 28 tisíci zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům. Předloni firma vstoupila také do odvětví lesnictví a dřevařství. Babišova firma AGF média vydává od loňského března regionální zpravodajské týdeníky.
Babiš stojí v čele politického hnutí ANO, které se chystá na parlamentní volby v příštím roce.