Babišův Preol investuje do řepkového šrotu, rozšíří výrobnu v Lovosicích

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Společnost Preol postaví ve svém areálu v Lovosicích na Litoměřicku novou výrobnu řepkového šrotu. Kapacita bude 80 tisíc tun krmiva ročně. Do konce roku 2016 investuje do stavby 200 milionů korun.

Řepkové semeno v Preolu už nyní zpracovávají. „Nová výrobna převezme část kapacity té současné a bude produkovat šrot extrudovaný, to znamená, že jeho kvalita bude vyšší,“ vysvětlil manažer firmy Karel Hendrych. Extrudovaným řepkovým šrotem se krmí hlavně dojnice, protože ho lépe stráví.

Stavět začnou dělníci výrobnu letos a termín otevření závodu je konec roku 2016. V nové výrobně najde práci osm lidí. Dodávat bude krmnou surovinu firma na český i zahraniční trh podobně jako doposud.

Náhrada sójového šrotu

Řepkový šrot nahrazuje v krmivu sójový, který se do České republiky dováží. Z celkové kapacity 280 tisíc tun šrotu ročně Preol zhruba polovinu vyveze, a to hlavně do sousedního Německa. „Stále ještě u nás není tak velká živočišná výroba, jako bývala kdysi,“ poznamenal Hendrych.

Preol vyrábí z řepkového semene řepkový olej pro technické účely, jedlý řepkový olej, řepkový šrot a glycerin pro farmaceutický a kosmetický průmysl. Ročně zpracuje 450 tisíc tun řepkového semene.

Preol a sousední Lovochemie v Lovosicích patří do skupiny Agrofert, jejímž majitelem je ministr financí Andrej Babiš (ANO).