Bendl odvolal ředitele kladrubského hřebčína

Jan Höck

Jan Höck Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes odvolal ředitele Národního hřebčína Kladruby Jana Höcka. K odvolání se rozhodl na základě výsledků nedávné kontroly ministerstva v hřebčíně. Řízením hřebčína bude dočasně pověřena Höckova bývalá zástupkyně Simona Voňková. Ministerstvo připravuje na pozici ředitele výběrové řízení.

„Ministr se k tomuto kroku rozhodl na základě poznatků, které přinesla kontrola ministerstva zemědělství coby zřizovatele organizace, zaměřená na oblast prodeje a chov koní a veřejné zakázky, a také s ohledem na rozdílné pohledy na pojetí budoucího fungování organizace,“ uvedla ředitelka odboru komunikace ministerstva Kateřina Böhmová.

„Odvolání mi nijak nezdůvodnili, jen jsem dostal zprávu - odvolávám vás z funkce, díky za dobře vykonanou práci,“ reagoval na své odvolání Höck. Až od novinářů se prý dozvěděl, proč jej ministr odvolal. „Hovoří se o nějakých výsledcích kontrol, což je pro mě naprosto nepřijatelné, protože výsledky kontrol byly naprosto v pořádku. Byla tam jen určitá administrativní pochybení u jednoho případu. Formuláře používané v Kladrubech byly mírně odlišné od těch, které používáme ve středisku ve Slatiňanech a podobně, tedy skutečně formální pochybení. Jinak veřejné zakázky a převody majetku byly bez problémů,“ řekl. Voňková byla podle Höckových slov jeho bývalou zástupkyní. Názorově se však rozcházeli natolik, že ji odvolal.

Höck vedl hřebčín od prosince 2009, kdy jej do funkce jmenoval tehdejší ministr zemědělství Jakub Šebesta. V letech 2000 až 2006, kdy jej nechala odvolat ministryně zemědělství Milena Vicenová, stál v čele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Předtím od roku 1998 šéfoval Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství, z něhož SZIF vznikl.

V hřebčíně podle dříve zveřejněných informací mělo ministerstvo od února kontrolovat transparentnost prodeje koní, veřejné zakázky a převedení majetku během nedávné transformace hřebčína ze státního podniku na státní příspěvkovou organizaci. Ke kontrolám v květnu pouze uvedlo, že nezjistilo tak závažná pochybení, aby bylo třeba podávat trestní oznámení.

V Kladrubech se chovem koní zabývají přes 400 let. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Hřebčín se aktuálně připravuje na rozsáhlou rekonstrukci za 300 milionů korun z evropských fondů.

Změny ve vedení hřebčína jsou v posledních letech časté. Höckův předchůdce Jaroslav Dražan byl odvolán v listopadu 2009 pro chyby ve vedení organizace, Lenku Gotthardovou odvolal v roce 2008 tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič. Svůj krok odůvodnil chybami v účetnictví hřebčína.