Bendl: Přes burzu a dražby by se mělo prodávat více dřeva

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: Eduard Erben, E15

Nový ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) by byl rád, kdyby se v tendrech státních Lesů ČR na pěstební a těžební práce jako místo prodeje více objevovaly aukce a komoditní burzy. V současné době firmy ve velkém tendru Lesů ČR na rok 2012 a dále soutěží o 90 procent dřeva, přičemž pětinu z toho musí nabídnout trhu právě prostřednictvím burzy či aukcí. To má zajistit, aby se ke dřevu dostali i menší zpracovatelé.

„Aukci i burzu vidím jako jeden z prostředků, o kterém nebude pochyb, že se někdo na trhu se dřívím domluvil na ceně. Je to také jeden z prostředků, jak minimalizovat šanci, že dojde k monopolnímu postavení na trhu se dřevem jedné firmy,“ uvedl Bendl.

Neoficiálním vítězem tendru, který je nyní dočasně zastaven Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, je firma Less & Forest Jana Mičánka. Podala nejlepší nabídky na 75 procentech smluvních územních jednotkách. Kritici poukazují právě na Less & Forest, že by mohl monopolní postavení na trhu získat. To ale firma odmítá a už od zveřejnění nabídek říká, že nepodepíše smlouvy na všech jednotkách, v nichž dala nejlepší nabídku, ale že chce podepsat smlouvy ke stejnému objemu těžby dřeva jako letos. Ani přepouštění zakázek firmám s druhou či třetí nejlepší nabídkou se ale kritikům včetně Transparency International nelíbí.

Jeden z největších kritiků současné podoby tendrů státních Lesů ČR, šéf Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný, Bendlovu myšlenku přivítal. „Od počátku netvrdíme nic jiného než že LČR musí nejméně polovinu dřeva prodávat jinak než nyní,“ řekl deníku E15 Valný. Pokud nebudou chtít LČR obchodovat se zpracovateli prostřednictvím rámcových smluv, tak by dřevo měli umístit na regionální elektronické aukce. „Ty jsou pro nás mnohem přijatelnějším řešením a z hlediska korupce i řešením nejlepším,“ dodal.