Brusel chce pětinásobně zvýšit pomoc pěstitelům, 200 milionů nestačí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministři zemědělství zemí EU se v Bruselu sice dohodli, že je nutné zvýšit pomoc výrobcům zasaženým ruským embargem na dovoz potravin, ale žádná konkrétní částka ze schůzky nevzešla. Při neoficiální části jednání se však podle českého ministra zemědělství Mariana Jurečky mluvilo o pětinásobném růstu pomoci až na jednu miliardu eur (27,8 miliardy Kč).

„Všichni se shodli na tom, že je potřeba navýšit finanční prostředky. Že to, co je dneska alokováno, těch necelých 200 milionů eur, rozhodně stačit nebude,“ uvedl Jurečka. Ministři se podle něj shodli, že peníze na pomoc pěstitelům či výrobcům je potřeba hledat i mimo rozpočet Společné zemědělské politiky (SZP) tak, aby nedošlo k nabourání dotačního systému.

„Hovořilo se tam o intervenčním mechanismu výkupu některých komodit,“ sdělil Jurečka. Jako další možnost pomoci zemědělcům a potravinářům se podle něj jeví přímé finanční kompenzace zemědělcům v nejvíce postižených regionech.

Přebytky do škol

„Třeba Pobaltí nebo Polsko jsou na tom podstatně hůře než některé jiné členské státy,“ podotkl ministr. Větší část výpěstků a mléčných výrobků by se mohla uplatnit i v programech, v jejichž rámci dostávají evropští školáci dotované ovoce, zeleninu a mléčné výrobky.

Podle opatření zveřejněného ve čtvrtek budou moci členské státy podporovat dlouhodobé skladování některých mléčných produktů. Česko by mělo mít prováděcí předpis pro pomoc mlékařům v příštím týdnu. Hovořilo se také o možné pomoci vývozcům masa a ryb, které se do Ruska vyvážejí především z některých západoevropských zemí.

Veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí zakázala Moskva začátkem srpna. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Čeští pěstitelé přijdou o stovky milionů
Podle odhadu ministerstva zemědělství přijdou tuzemští vývozci zemědělských a potravinářských produktů přímo na tržbách o 250 až 300 milionů Kč. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu jim může podle Potravinářské komory způsobit až miliardové škody.
Podle materiálu vládní skupiny, který byl k sankcím zveřejněn koncem srpna, tuzemští ovocnáři a zelináři přijdou v souvislosti s ruskými sankcemi na tržbách z letošní sklizně o 590 milionů až 1,42 miliardy Kč. Propad cen se dotkne zhruba 900 pěstitelů jablek a 470 pěstitelů zeleniny.

Evropská komise již představila různá opatření na podporu evropských zemědělců a výrobců potravin. Hodnota těchto opatření se podle evropského komisaře pro zemědělství Daciana Ciolose tuto středu pohybovala kolem 180 milionů eur.

Komise například uvolnila asi 125 milionů eur na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny podléhající rychlé zkáze, další pomoc je určena také pěstitelům broskví a nektarinek a dodavatelům mléčných výrobků.

Podle Jurečky se ze států EU ročně vyveze do zemí EU zemědělské a potravinářské zboží za 11 miliard eur (asi 305 miliard Kč). „Všichni víme, že není možné kompenzovat ze sta procent 11 miliard eur, ale na druhou stranu 200 milionů na to asi také stačit nebude,“ poznamenal.