Češi postaví v Bělorusku farmu za tři čtvrtě miliardy

Dřívější reference - areál Bauer Technics v Bělorusku

Dřívější reference - areál Bauer Technics v Bělorusku Zdroj: Bauer Technics

Po dvou projektech výstavby farem v Borisovu za miliardu korun získala tuzemská společnost Bauer Technics další velkou zakázku v Bělorusku. Novou farmu s roční produkcí 52 tisíc prasat za 30 milionů eur (zhruba 750 milionů korun) postaví v městě Bobrujsk ležícím 130 kilometrů jihovýchodně od Minsku.

„Společnost Bauer Technics vyhrála výběrové řízení jedné z nejvýznamnějších zemědělských a potravinářských firem v Bělorusku a bude generálním dodavatelem farmy,“ řekl deníku E15 předseda představenstva Bauer Technics Pavel Rampír.

Investorem je firma KCHP Bobrujsk, na realizaci stavební části projektu by se měl podílet Metrostav. Financování projektu by měla zajistit Komerční banka, pojištění Exportní garanční a pojišťovací společnost ve spolupráci se slovenskou Eximbankou. Farma by měla být uvedena do provozu v roce 2019. Jako v předchozích případech se jedná nejen o sestavení projektu a jeho stavbu, ale zakázka zahrnuje i dovoz zvířat z České republiky.

„Realizovali jsme již několik velkých projektů v ruskojazyčných zemích, máme jazykově i technicky vybavený personál, certifikáty pro země Euroasijské celní unie odpovídající technologickému řešení koncepcí takovýchto farem,“ uvedl Rampír.

Dveře do země s autoritářským režimem Alexandra Lukašenka si firma ze Stádlece u Tábora otevřela před pěti lety, kdy poprvé zvítězila v jednom z tendrů. Výsledkem byla farma v Borisově za téměř 16 milionů eur s produkcí 24 tisíc prasat ročně. Letos i díky tomu ve stejném městě dokončila druhý projekt za 20 milionů eur, rovněž s produkcí 24 tisíc selat ročně. Další zakázky firma v posledních letech získala i v Rusku, na Ukrajině či Kazachstánu.

**