Češi postaví v Kazachstánu dvě farmy za 5,5 miliardy

V Kazachstánu vybuduje firma Bauer Technics farmy pro tisíce zvířat

V Kazachstánu vybuduje firma Bauer Technics farmy pro tisíce zvířat Zdroj: Vizualizace Bauer Technics

Společnost Bauer Technics, specialista na dodávky zemědělských farem na klíč, postaví dvě farmy v Kazachstánu, v přepočtu celkem asi za pět a půl miliardy korun. Firma ze Stádlece na Táborsku, která v zemích bývalého Sovětského svazu uskutečnila již desítky projektů, porazila v tendru velké konkurenty z Evropy i Asie.

„Naší hlavní předností jsou reference. Máme jazykově i technicky vybavený personál, certifikáty pro země Euroasijské celní unie a zejména technické a technologické řešení systémů řízení mikroklimatu,“ řekl deníku E15 člen představenstva Bauer Technics Karel Líkař. Farmy v Kazachstánu totiž vzniknou v klimaticky náročných oblastech, kde v létě teploty přesahují čtyřicet stupňů Celsia, v zimě se blíží minus padesáti.

Farmy se v Kazachstánu řadí k prioritním projektům prezidenta Nursultana Nazarbajeva. „Výhodou je získání dotací na úroky, výstavbu a provoz, 20 procent dotace na investiční náklady, úlevy na daních a zároveň získání státních financí na veškerou infrastrukturu,“ podotkl Líkař.

První projekt má podobu farmy mimo jiné se stovkou hal pro chov a výkrm kuřat a masokombinátu s roční kapacitou dvacet tisíc tun na severu Kazachstánu v Pavlodarské oblasti. Druhá farma bude stát v Karagandské oblasti a bude mít podobu farmy pro chov 7800 prasnic s masokombinátem a výrobnou krmných směsí. S výstavbou by se mělo začít v dubnu, konec se předpokládá v letech 2017 či 2018.

Reference z Ruska a Ukrajiny

V minulosti zanechal Bauer Technics svou stopu například v Leningradské oblasti Ruska, kam dodal jednu z největších farem v Rusku pro 5800 prasnic. Postavil i farmu na prasata a skot v Kaliningradské oblasti Ruska nebo farmu na 1500 prasnic v ukrajinském Bolgradě. „Samozřejmě největšími projekty by měly být výše zmíněné dvě farmy v Kazachstánu,“ dodal člen představenstva Karel Líkař.

Firma v uplynulých letech dosahovala ročního obratu zhruba půl až tři čtvrtě miliardy korun. Podle zatím poslední dostupné výroční zprávy za rok 2012 firmě předloni i přes pokles tržeb stoupl čistý zisk trojnásobně na 67 milionů korun.
Bauer Technics se díky zahraničním zakázkám propracoval i do čela žebříčků tuzemských exportérů. Přede dvěma lety dokonce zvítězil v soutěži Exportní cena DHL UniCredit v kategorii středně velkých firem.