České fastfoody s veganským „masem“ otálejí | E15.cz

Vše o miliardářích

Vše o miliardářích Vstoupit do speciálu

České fastfoody s veganským „masem“ otálejí

Barbora Pánková

Barbora Pánková

Tuzemským restauracím rychlého občerstvení se světová mánie bezmasých burgerů vyhýbá.

„Uvedení veganského burgeru zatím nepřipravujeme,“ uvedla ředitelka komunikace McDonald’s pro Česko a Slovensko Zuzana Svobodová. Řetězec přitom ve Finsku, Německu a Švédsku nabízí burger plněný sójovou náhražkou masa McVegan.

Obdobu McVeganu servírují restaurace Burger King ve Spojených státech. „S vegetariánským burgerem Impossible Whopper na českém trhu v budoucnu počítáme,“ slibuje ředitel Burger Kingu pro střední a jihovýchodní Evropu Daniel Ryška. Řetězec spadá pod španělský gigant AmRest, dvojku českého trhu po restauracích McDonald’s.

Rekordní sázka na vegetariány. Světový potravinář investuje v Česku stovky milionů

Ty vysvětlují absenci veganského burgeru na svém jídelníčku nedostatečnou poptávkou. „Popularita bezmasých jídel sice i v Česku roste, zatím ale není tak vysoká jako v západních a severských státech,“ vysvětlila Svobodová.

Její slova potvrdil dubnový průzkum agentury Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti. Ukázal, že v Česku jsou tři procenta vegetariánů a jedno procento veganů, tedy těch, kteří kromě masa nekonzumují jakékoli živočišné výrobky. Oproti tomu ve Velké Británii je sedm procent vegetariánů, v Německu čtyři procenta a týž počet v Polsku. Celkový průměrný podíl vegetariánů v zemích Evropské unie činí zhruba čtyři procenta. Česko také nedosahuje světového průměru pěti procent vegetariánů v populaci.

Bezmasé burgery jsou na rozdíl od fastfoodů součástí nabídky tuzemských obchodů. Například řetězec Globus prodává řadu pokrmů Garden Gourmet vyrobených ze sóji a zeleniny, kterou nedávno uvedla firma Nestlé.

Mánie vegetariánských burgerů zachvátila Ameriku, přijde s ním i největší producent masa

Řetězec Makro letos zase představil bezmasý produkt společnosti Beyond Meat. „O tyto burgery zaznamenáváme velmi slušný zájem především v Praze a Brně,“ uvedla vedoucí komunikace Makra Romana Nýdrle.

Bezmasá strava je podle předsedkyně České potravinářské společnosti Jany Dostálové módní vlnou, která do tuzemska proniká ze západní Evropy. Upozorňuje však, že to není zdravější varianta. „Ta strava se musí sestavit velice pečlivě, je potřeba doplnit vitamin B12 a železo,“ říká. „Smíšená strava se v našich končinách konzumuje od neolitu, během jedné generace se metabolismus nepřizpůsobí,“ připomíná.

Autor: E15

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!