Česko pošle peníze zemědělcům do Zambie a Kurdistánu

První česká „straka“ narozená v Zambii po embryotransferu

První česká „straka“ narozená v Zambii po embryotransferu Zdroj: archiv E15.cz

Zambie, ilustrační foto
Zambie, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Ministerstvo zemědělství chce dát v následujících třech letech zhruba 30 milionů korun na podporu produkce potravin v Zambii a 6,5 milionu korun na pomoc iráckému Kurdistánu. Píše o tom v materiálu, který dá ve středu pro informaci vládě.

V africké Zambii jsou podle resortu dvě třetiny pracovní síly zaměstnány v zemědělství. "Rostlinná výroba se opírá o pěstování kukuřice, cukrové třtiny a manioku. Tržními plodinami velkých komerčních farem, které mají tisíce hektarů, jsou mimo kukuřice také tabák a brambory. Naprostá většina farmářů využívá jen základní zemědělské technologie. Zemědělství představuje hlavní zdroj příjmu pro ženy, které tvoří většinu - přibližně 65 procent venkovské populace," uvádí ministerstvo.

Díky projektu by se měli drobní zambijští farmáři dozvědět, jak se zakládají, vedou a rozvíjejí farmy. Čeští experti by měli proškolit 120 studentů a farmářů. "Výchozím bodem bude neobdělávaná půda a místní plemeno skotu, na konci projektu budou farmáři dovedeni k uzavřenému systému produkce mléka, masa ale také dřeva," uvádí materiál.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vidí Zambii dlouhodobě jako zemi s exportním potenciálem, zejména pro české výrobce zemědělské techniky. V posledních dnech už do tento stát navštívil potřetí.

V iráckém Kurdistánu chce stát přispět na projekt Charity České republiky na podporu agrárního podnikání. Region by měl být relativně bezpečný v porovnání například se sousední Sýrií.

"Tato stabilita přivádí do Kurdistánu velké množství uprchlíků a vnitřně vysídlených osob, kteří zde hledají útočiště. V Kurdistánu je nyní zhruba 850 tisíc vnitřně vysídlených osob utíkajících před násilím v jiných částech Iráku. Dále se zde zdržuje zhruba 220 tisíc uprchlíků především ze Sýrie. Takto vysoké počty nově příchozích obyvatel vytváří obrovský tlak na domácí populaci, místní trh práce a dostupnost služeb a zboží," píše ministerstvo.

Projekt by měl pomoci ve dvou věcech - propagovat ekologické zemědělské hospodaření, tamním obyvatelům by měl pomoci při sestavování podnikatelských plánů. Druhým výstupem je propagace správné zemědělské praxe, experti budou předávat české know-how buď přímo v Kurdistánu, nebo vzdáleně.