Česko vyhrálo spor o zásoby. Unie má vrátit 300 milionů

Peníze

Peníze

Česká republika u Soudního dvora EU v Lucemburku vyhrála dlouholetý spor s Evropskou komisí o 12,3 milionu eur (zhruba 304 milionů korun). Případ se týkal přebytečných zásob, které si firmy v Česku před vstupem do EU v roce 2004 u některých zemědělských produktů udělaly. Kvůli tomu pak komise nařídila, že ČR za to musí do rozpočtu zaplatit zmiňovanou sumu.

„Je to významný úspěch, který po téměř pěti letech soudního sporu korunuje dlouholeté úsilí ministerstva zemědělství a ministerstva zahraničních věcí a který potvrzuje, že ČR byla ze strany EK neprávem uložena sankce,“ reagoval ministr zemědělství Petr Bendl. „Od začátku jsme byli přesvědčeni, že ČR v době svého přistoupení k EU neporušila pravidla, a proto se rozhodla s EK soudit. Budeme požadovat, aby peníze, které ministerstvo zemědělství zaplatilo, byly ze strany EK v vráceny a využity v rámci resortu,“ dodal.

Stejný problém jako Česko měly i některé další nové země unie. Konkrétně jde o Polsko, u něhož šlo o zhruba 12,4 milionu eur, Slovensko (3,6 milionu eur) a Litvu (3,2 milionu eur). I u nich Soudní dvůr EU rozhodnutí komise o nutnosti zaplacení zmiňovaných částek zrušil.

Komise těmto zemím nařídila zaplatit do unijního rozpočtu zmiňované částky v souvislosti s pravidlem, že přebytečné zásoby, ať už veřejné nebo soukromé, by měly být odstraněny na náklady nových zemí. Cílem opatření je chránit vnitřní trh v EU před narušeními, která předzásobení před vstupem může způsobit. Konkrétně šlo třeba o mandarinky, ananas, drůbeží maso, rýži či džusy.

Takové přebytečné zásoby by měly být staženy z trhu - buď vyvezením nebo zničením. Podle soudu komise může rozhodnout, zda stažení provedou země, nebo EU, přičemž její náklady by pak uhradily členské státy. V tomto daném případě ale nepředstavují ony komisí nařízené částky náklady na pokrytí nákladů na odstranění přebytečných zásob, neboť odstraněny nakonec nebyly, nýbrž jen povinnost zaplatit tyto sumy ve prospěch EU.