Česko vyšle zemědělské diplomaty do pěti zemí příští rok

Ministr zemědělství Marian Jurečka (v pozadí ministr školství Marcel Chládek)

Ministr zemědělství Marian Jurečka (v pozadí ministr školství Marcel Chládek) Zdroj: ctk

Ministerstva zemědělství (MZe) a zahraničních věcí schválila vyslání zemědělských diplomatů na zastupitelské úřady České republiky v Rusku, na Ukrajině, v Číně, Srbsku a Saudské Arábii. Zemědělští radové budou vybráni v otevřených výběrových řízeních. Na česká velvyslanectví ve vybraných zemích by měli nastoupit v průběhu příštího roku.

Schválený dokument navazuje na memorandum o spolupráci, které ministři Marian Jurečka a Lubomír Zaorálek podepsali v polovině června. Na jeho základě budou vybráni a na ambasády v příštím roce vysláni odborníci v oblastech zemědělství, potravinářství a navazujících technologií. Formálně budou podřízeni velvyslanci ČR v dané zemi.

„Zřízení pozic agrodiplomatů jsme vyhodnotili jako nejefektivnější způsob proniknutí českých zemědělsko-potravinářských firem na zahraniční trhy. Také v souvislosti s řešením dopadů ruských sankcí je vyslání zemědělských diplomatů významnou aktivitou, protože naši producenti a obchodníci hledají nové exportní příležitosti mimo Evropu. A tito odborníci by jim v tom měli aktivně pomáhat,“ řekl Jurečka.

Potenciál pro české exportéry

Pět vybraných zemí má předpoklad budoucího růstu ekonomiky a má velký potenciál pro české vývozce, zároveň jde o regiony, o něž mají zvýšený zájem sami tuzemští potravináři.

V případě Srbska a Saudské Arábie budou diplomaté pokrývat i okolní země. Zemědělský rada vyslaný do Srbska bude mít na starosti také Bosnu a Hercegovinu a Makedonii. Český zástupce v Saudské Arábii bude mít na starosti sousedící státy na Arabském poloostrově.

„Pokud se v budoucnu výrazněji změní geopolitická nebo ekonomická situace v daných regionech, jsou oba resorty připraveny změnit destinace pro působení zemědělských diplomatů nebo také rozhodnout o rozšíření jejich sít,“ uvedl mluvčí ministerstva Hynek Jordán. Možnými alternativami by podle něj mohly být USA, Japonsko, některé severoafrické země či státy Latinské Ameriky.