Další podpora. Zemědělci dostanou 350 milionů na ozdravení chovů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Zemědělci budou moci využít dalších 350 milionů korun na ozdravení chovů prasat a drůbeže. Z takzvaného nákazového fondu tak budou moci letos čerpat celkem 950 milionů korun. Podle ministra Mariana Jurečky peníze pocházejí z úspor z minulých let. Chovatelé je mohou použít na dezinfekci, deratizaci, laboratorní rozbory či na ošetření krmiva a vody.

„Nakažlivá onemocnění prasat a drůbeže znamenají pro zemědělce velké ztráty a snižují jejich rentabilitu a konkurenceschopnost. Zabránit šíření nemocí v chovech je finančně náročné. Proto chceme částečně uhradit náklady spojené s prevencí nákaz,“ řekl ministr.

V loňském roce se obnos, který mohou zemědělci použít například v boji proti dýchacím nemocem u prasat či proti salmonele u drůbeže, zvýšil z 621 milionů na 921 milionů korun.

Právě do nákazového fondu letos směřuje největší část peněz z národních dotačních programů v zemědělství. Se započtením současných 350 milionů na ně má jít 1,92 miliardy korun. V rámci národních programů jsou podporováni například také zpracovatelé, včelaři či ovocnáři. Národní dotace směřují i k rybníkářům či do státních hřebčínů.

Marian Jurečka: Bez dotací by zemědělství zůstalo ve ztrátě