Domácí vinaři přivezli ze San Franciska 76 medailí, překonali i Francouze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Společnost Vinice Hnanice uspěla na letošní prestižní mezinárodní soutěži San Francisco International Wine Competition a získal velkou zlatou medaili za svou Pálavu 2014 pozdní sběr. Oceněné víno se tak zařadilo mezi nejlepších pět procent z 4900 vzorků z celého světa, které se letošního ročníku zúčastnilo. Celkem tuzemští vinaři přivezli 76 medaili včetně sedmi zlatých a třech desítek stříbrných. Počet medailí ale oproti loňsku mírně klesl – loni jich přivezli 92.

„Tak jako Žatecký chmel nebo Budějovický Budvar se i naše moravská vína stávají světovou specialitou – je jich málo, jsou netradiční a jsou výborná,” uvedl k výsledkům ředitel Vinice Hnanice Evžen Kašpárek. Kolekce vín vinařství získala také cenu pro nejlepší národní kolekci “Best of Nation Award”.

Celkem si některou z medailí přivezly tři desítky tuzemských vinařství. Zlatou medaili si ve firmě mohou vystavit vinařství Miroslava Balounová, Lacina, Réva Rakvice, Štěpán Maňák, Zámecké vinařství Bzenec, Zbyněk Osička a V&M Zborovský.

Nejprestižnější soutěž vín v USA

Letošního pětatřicátého ročníku San Francisco International Wine Competition se zúčastnilo 4902 vín z 26 zemí, což je o sedm procent více než loni. Celkem porota udělila 254 velkých zlatých medailí, 538 zlatých, 1742 stříbrných a 1568 bronzových medailí.

Tuzemská vinařství se přitom v mezinárodní konkurenci mezi velkými vinařskými zeměmi neztratila. Například Francie letos získala šest desítek medailí, stejně jako Španělsko, zhruba 120 jich získali obdrželi vinaři z Itálie.

„San Francisco International Wine Competition je nejprestižnější soutěží vín v USA a úspěch moravských vín zde není náhodný. V zámoří naše vína budí zaslouženou pozornost pravidelně a letošních 76 medailí navazuje na úspěchy v minulých letech,“ uvedl k výsledkům ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška, které se podílí na organizačním zajištění účasti tuzemských firem v této soutěži.