Dražší vína přinesla Znovínu rekordní zisk, pochvaluji si nákupy vinic

vinice

vinice Zdroj: ctk

Ústup od dříve tradičních levných vín se Znovínu Znojmo vyplácí. Tržby jednoho z největších vinařství v tuzemsku loni meziročně stouply o dvanáct procent na 288 milionů korun, zisk pak o čtrnáct procent na 29,3 milionu. To je nejvíce od roku 1995, kdy firma začala zveřejňovat výroční zprávy. Celkem loni Znovín prodal 3,2 milionu litrů vína, o deset procent více než v roce předešlém.

„Na prodeji, tržbách i na výši zisku měl větší vliv zvýšený prodej vín ročníkových a přívlastkových. Dařilo se zejména řadám Lacerta viridis, Ledňáček říční a také nové řadě se skleněnými uzávěry Sauvignon green a Sauvignon tropical,“ řekl deníku E15 generální ředitel firmy Pavel Vajčner.

Naopak opět klesl prodej levnějšího segmentu vín, zejména v litrovém balení. Od něj firma začala ustupovat před několika lety kvůli nízkým maržím a konkurenci levného a občas i nekvalitního vína. Velký vliv na výsledky mělo i to, že většina prodávaných vín pochází z vlastních vinic, kterých má dnes Znovín už pět set hektarů,“ dodal Vajčner.

Výsledky ZnovínuVýsledky Znovínu | E15

Meziročně se tak jejich výměra zvedla asi o desetinu, neboť letos v dubnu koupil Znovín asi 50 hektarů vinic v okolí sídla firmy v Šatově, a to viniční tratě Peklo a Na vinici. Znovín přitom ještě před pár lety vlastnil jen dvě desítky hektarů a drtivou většinu hroznů odebíral od prvopěstitelů. Ve snaze vyhnout se výkyvům cen v důsledku neúrody ale začal kupovat vinice do svého vlastnictví. Cílem je, aby v budoucnu firma vyráběla ze svých hroznů až čtyři pětiny produkce.

Letos Vajčner očekává obdobnou úroveň tržeb, a to i přes nedávné jarní mrazy, které poškodily asi patnáct až dvacet procent firemních vinic. „Uvidíme, co počasí a vývoj vegetace s vinicemi dále udělají,“ podotkl.