Dvě firmy Agrofertu zažalovaly stát kvůli evropským dotacím

Agrofert

Agrofert Zdroj: Profimedia.cz

Členem Českomoravského svazu mlékárenského je i Mlékárna Hlinsko
Členem Českomoravského svazu mlékárenského je i Mlékárna Hlinsko
3
Fotogalerie

Primagra a Mlékárna Hlinsko z holdingu Agrofert podaly žalobu na ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli zamítnutí jejich žádostí o dotace Evropské unie. Informoval o tom server iROZHLAS.cz.

Agrofert nemůže evropské dotace čerpat kvůli výsledkům auditu Evropské komise. Podle závěrečné zprávy auditu je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, protože ovládá holding i poté, co jej vložil do svěřenských fondů. S tím však koncern nesouhlasí.

Podle serveru úředníci ministerstva průmyslu a obchodu, které rozděluje peníze z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, zamítli společnostem Primagra a Mlékárna Hlinsko žádosti o dotace letos na jaře a v létě. Poté Primagra 21. června podala k Městskému soudu žalobu a Mlékárna Hlinsko o dva měsíce později. Podání žalob potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

Ministerstvo se ke sporu nechtělo vyjádřit. Jeho mluvčí Marek Vošáhlík nepovažuje podle svých slov za vhodné, aby neukončené řízení komentoval. Obdobně se vyjádřila i mluvčí Agrofertu Adéla Čabayová.

Server uvedl, že zákaz poskytování dotací firmám z Agrofert je daný výsledky evropského auditu ke střetu zájmů. Na druhé straně žádost o dotaci pro Primagru ani Mlékárnu Hlinsko nebyla oficiálně zamítnutá kvůli porušování zákona o střetu zájmů. V rozhodnutích je zamítnutí zdůvodněno neexistujícími zdroji financování.

Obě firmy se už dříve obrátily na Soudní dvůr Evropské unie, u něhož žalují Evropskou komisi. Domáhají se toho, aby unijní tribunál zrušil zákaz poskytování grantů firmám z Agrofertu.

Podle závěrečné zprávy auditu, kterou Evropská komise zveřejnila koncem dubna, Babiš ovládá svěřenské fondy, do kterých v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem. Babiš tak je podle auditu ve střetu zájmů a Agrofert nemá nárok na žádné dotace ze strukturálních fondů EU od 1. září 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů.