Dvě miliardy z nového pozemkového úřadu zůstanou zemědělcům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Výnosy z nově zřizovaného Státního pozemkového úřadu (SPÚ) ve výši zhruba dvě miliardy korun zůstanou do roku 2014 k dispozici zemědělcům. Dohodla se na tom dnes vláda, která schválila usnesení a návrh příslušného zákona.

Nový úřad vznikne sloučením dosavadního Pozemkového fondu ČR a pozemkových úřadů k 1. lednu příštího roku. Nový úřad bude spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což byla dosud práce fondu, a také zajišťovat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, jak to činily pozemkové úřady.

Resortu zemědělství by bez takového usnesení podle MZe hrozilo, že by o peníze, které dosud z výnosů fondu dostával, od roku 2013 přišel. Nový Státní pozemkový úřad totiž bude mít jiné právní postavení než pozemkový fond, takže by jeho výnosy nemohly být pro zmíněné zemědělské účely v budoucnu využity.

„Vláda odsouhlasila usnesení, podle kterého bude rezort zemědělství nadále objem finančních prostředků využívat pro své potřeby, zejména pro podporu Programu rozvoje venkova, pozemkových úprav a programů k podpoře aktivit financovaných výhradně z národních zdrojů,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) po zasedání vlády.

Zákon vláda projednala poprvé již na začátku roku a jednání o něm přerušila. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) byl totiž proti tomu, aby peníze z SPÚ šly na podporu jednoho konkrétního odvětví. Ministerstvo se pokoušelo najít způsob, jak peníze pro zemědělství zajistit přímo v zákoně o SPÚ. Všechna řešení ale byla podle Bendla v rozporu se zákonem o velké privatizaci.

„Podle dnešního usnesení sice nebude SPÚ poskytovat resortu zemědělství své výnosy, jako to dosud činil pozemkový fond, ale ministr financí posílí výdaje státního rozpočtu pro MZe o částku odpovídající příjmům z prodeje a pronájmu majetku, s nímž bude SPÚ hospodařit,“ uvedl r Bendl s tím, že usnesení se prozatím týká let 2013 a 2014.

Zákon o SPÚ, jehož návrh dnes vláda schválila, je důležitý pro ukončení transformace Pozemkového fondu a soustavy pozemkových úřadů, které dosud působily pod MZe. Od sloučení si slibuje výrazné úspory v počtu úředníků i nákladů.