Fond vedený Billem Gatesem investuje do vývoje umělého palmového oleje

Fond Breakthrough Energy Ventures vedený Billem Gatesem investuje do vývoje systetického palmového oleje

Fond Breakthrough Energy Ventures vedený Billem Gatesem investuje do vývoje systetického palmového oleje Zdroj: Reuters

Do Breakthrough Energy Ventures vložil peníze i zakladatel Amazonu Jeff Bezos...
... šéf Virgin Group Richard Branson...
... nebo mediální magnát Michael Bloomberg.
Produkce palmového oleje v Malajsii
5
Fotogalerie

Investiční fond Breakthrough Energy Ventures, který řídí zakladatel Microsoftu Bill Gates, vložil spolu s dalšími investory dvacet milionů dolarů do newyorského start-upu C16 Biosciences. Ten vyvíjí ekologicky udržitelnou náhradu za palmový olej, píše agentura Bloomberg.

Firma C16 Biosciences experimentuje s mikroby, kteří mění potravinové zbytky a vedlejší produkty průmyslové výroby na syntetickou kapalinu, která má svými vlastnostmi plně nahradit palmový olej. Investici společnost využije na nábor nových zaměstnanců a vývoj technologie, která umožní olej vyrábět ve větším měřítku.

Na trhu je v současnosti dostupný i palmový olej získávaný podle zásad udržitelného rozvoje, ve srovnání s běžným palmovým olejem je ale velmi drahý. Proto se C16 a další společnosti snaží přijít s jeho náhradou, která by měla stejné vlastnosti a zároveň byla cenově dostupná.

Globální trh s palmovým olejem stále roste, jeho hodnota by příští rok měla dosáhnout 93 miliard dolarů, odhaduje společnosti Zion Market Research. Podle neziskové společnosti Palm Oil Investigations obsahuje palmový olej zhruba polovina průmyslově vyráběných potravin. Většina palmy olejné, z níž se olej získává, se pěstuje v tropech na plantážích, kvůli kterým dochází k masivnímu kácení lesů.

Breakthrough Energy Ventures investuje do společností, jejichž technologie nebo produkty mohou snížit světové emise skleníkových plynů. Do fondu vstoupili například zakladatel Amazonu Jeff Bezos, šéf Virgin Group Richard Branson nebo mediální magnát Michael Bloomberg.