Do boje proti koronaviru vyrážejí světoví miliardáři. Penězi přispěje Bill Gates či Jack Ma

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: Reuters

Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
Jack Ma
Čínští obyvatelé se snaží před nakažením bránit pomocí roušek
16
Fotogalerie

Nový typ koronaviru s názvem 2019-nCoV se stal globálním problémem. Z čínského města Wu-chan se během necelého měsíce stačil rozšířit i do Evropy, Severní Ameriky a Austrálie. Za sebou zatím zanechal nejméně 170 mrtvých a tisíce nakažených. Do boje s novou zákeřnou nemocí, jejíž průběh připomíná zápal plic, se pouštějí i světoví miliardáři. Ti již přislíbili finanční pomoc. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Nejnověji přispěchal s peněžitou pomocí zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma. Ten přislíbil prostřednictvím své charitativní nadace na boj proti koronaviru celkem 100 milionů juanů, tedy asi 330 milionů korun.  Nejbohatší muž Číny se tak připojí k manželům Gatesovým, kteří na pomoc v boji proti nemoci přislíbili 15 milionů dolarů. To je asi 344 milionů korun. 

Dalších 115 milionů dolarů, tedy více než dvě a půl miliardy korun, pošle na výzkum nových léčebných postupů a na pomoc orgánům v nejvíce postižených oblastech skupina čínských miliardářů. Těmi jsou Robin Li, šéf technologické společnosti Baidu, ředitelé firmy Huawei Ma Huateng a Ren Zhengfei či Zhang Yiming, zakladatel společnosti ByteDance. Výrobce mobilních telefonů Huawei již navíc přispěl k výstavbě nemocnice v čínském městě Wu-chan, kde nemoc propukla.

Vir „nakazil“ i akciové trhy

Situace v Číně a vývoj z posledních dní zahýbaly i děním na světových akciových trzích. Nejvýraznější ztráty hlásí logicky ty asijské. Zde pokles za poslední den přesáhl jedno procento. Největší propad pak zaznamenala burza v Hongkongu, kde hlavní index Hang Seng odepsal 2,6 procenta. Hodnota indexu Nikkei 225, hlavního indikátoru vývoje cen akcií v Tokiu, se snížila o 1,7 procenta.

„Jsou zde určité obavy kvůli čtvrteční tiskové konferenci Světové zdravotnické organizace. Je tady strach z toho, že by mohli začít bít na poplach, takže lidi teď raději berou peníze ze stolu,“ poznamenal k situaci na akciových trzích Chris Weston, šéf výzkumu v investiční společnosti Pepperstone v Melbourne.

Nový typ koronaviru již znamenal smrt pro 170 osob. Dalších téměř osm tisíc lidí je nakažených. Do země již přestaly létat někteří velcí dopravci a západní země obecně začínají příjmat radikálnější ochranná opatření. Přesto se však již v Evropě potvrdil výskyt tří případů nemoci. 

Podívejte se na výskyt smrtícího viru na interaktivní mapě >>>