Hamé kupuje svého tradičního dodavatele, snaží se prorazit i v pekárenském byznysu

Chleba, pečivo (ilustrační foto)

Chleba, pečivo (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Hamé, BAPA (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Potravinářská skupina Hamé kupuje jednu ze svých tradičních dodavatelských firem Pekárnu Letohrad.

Pekárna Letohrad dodává pečivo už od roku 2006 do letohradského výrobního závodu společnosti BAPA, která patří do skupiny Hamé. Transakcí zařadí BAPA, která produkuje plněné sendviče a bagety, pekárenskou firmu do svého portfolia.

Na kolik vyšel nákup Pekárny Letohrad, jejíž roční tržby činily v roce 2016 necelých 55 milionů korun, odmítly strany uvést. “Kupní cenu nebudeme zveřejňovat,” uvedl pro deník E15 mluvčí Hamé Petr Kopáček.

BAPA chce proniknout s výrobky pekárny do dalších oblastí, jako je zaměstnanecké stravování nebo prodejní automaty a prorazit do zahraničí. “Chceme rozšířit záběr Pekárny Letohrad na Slovensko,” uvedl výkonný ředitel BAPA Ivo Přikryl.

BAPA zároveň plánuje, že koupí pekárny uvolní výrobní kapacity ve svém druhém závodě, který doposud sloužil jako pekárna a specializuje se na balená hotová jídla. Jejich výrobu chce posílit. Výrobní závod se nachází v Hněvotíně poblíž Olomouce.

Nejde o jedinou akvizici Hamé z poslední doby. Skupina loni v prosinci koupila předního českého výrobce mražené zeleniny Agrimex Vestec. Před dvěma měsíci navíc oznámila první dodávky trvanlivých potravin do Nigérie. Společnost BAPA převzala skupina v roce 2006. Hamé je od roku 2016 součástí norské skupiny Orkla.