Hnutí Duha žaluje Podivínského, prý kryje ředitele Národního parku Šumava

Tomáš Podivínský

Tomáš Podivínský

Hnutí Duha podalo správní žalobu na ministra životního prostředí v demisi Tomáše Podivínského (KDU-ČSL). Podle ekologické organizace ministr, stejně jako jeho předchůdce Tomáš Chalupa (ODS), kryje svou nečinností opakované nezákonné postupy ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka. Proti tomu se však vedení parku ohradilo, o park prý pečuje zodpovědně.

„Žaloba má demonstrativní význam. Nechceme se smířit s tím, jak ministři kryjí ředitele Jiřího Mánka, který až provokativním způsobem opakovaně porušuje zákony poškozováním vzácné šumavské přírody, namísto toho, aby ji chránil,“ uvedl expert hnutí na ochranu lesů Jaromír Bláha.

Podle Mánka používá Hnutí Duha jako zbraň zastrašování, odpovědnost ale žádnou nenese.

Organizace uvádí jako „nejmarkantnější příklad“ pokutu, kterou vedení parku udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) za to, že se v NP Šumava nezákonně používaly biocidy v boji s kůrovcem. Lesní dělníci při odstraňování kůrovce škodlivě zasahovali do biotopů tetřeva hlušce a hlukem motorových pil tohoto kriticky ohroženého živočicha rušili při jeho hnízdění.

Čtvrtmilionovou pokutu minulý týden potvrdilo ministerstvo životního prostředí. Konstatovalo také, že kácení v lokalitě Na Ztraceném na Klatovsku bylo nelegální. Správa parku podala žalobu ke správnímu soudu proti tomuto rozhodnutí ministerstva, které je jejím zřizovatelem.

Ředitel Mánek podle Duhy opakovaně dopouští, aby národní park dostával pokuty, prohrává soudy a ministři tomu v lepším případě přihlížejí, v horším napomáhají. „Jiří Mánek má zřejmě krytí z míst, na která jsou i ministři krátcí,“ řekl Bláha.

Naopak podle Mánka je nyní Šumava díky zodpovědné péči o lesy vyléčena od kůrovce. V reakci připomněl, že nejvíce se těžilo v letech 2008 až 2010 a používala se i chemie. Bylo to prý v době, kdy Hnutí Duha do značné míry ovlivňovalo Správu NP Šumava.

Jiří Mánek: Vytvořit na Šumavě přírodu potrvá stovky let