Izraelská firma vypěstovala steak v laboratoři, použila k tomu buňky ze živé krávy
Start-up Aleph Farms oznámil, že se mu podařilo vypěstoval v laboratoři první steak.
Badatelé za daným účelem použili buňky, které extrahovali ze živé krávy. Jak je patrné z níže uvedeného videa, inkriminovaný steak je sice poměrně malý, ale jinak se od běžného steaku neliší.
„Počáteční produkty jsou stále relativně tenké,“ potvrdil CEO Aleph Farms Didier Toubia v tiskové zprávě. „Ale technologie, kterou jsme vyvinuli, představuje opravdový průlom a velký skok vpřed v produkci buněčného steaku.“
Připomeňme, že již před pěti lety byl představen první laboratorní hamburger. Od té doby vědci dokázali proces pěstování masa dramaticky zlepšit. Nedařilo se jim však replikovat texturu a strukturu specifických řezů, které by udělal řezník.
„Vytvořit karbanátek nebo klobásu z buněk kultivovaných mimo zvíře je dost náročné,“ komentoval to Toubia. „Představte si, jak těžké je vytvořit celosvalový steak.“