Rakušané se obávají o budoucnost lyžování. Dovolenou v Alpách si už mnozí nemohou dovolit

Kitzbühl

Kitzbühl Zdroj: profimedia.cz

Kitzbühl
Kitzbühl
Kitzbühl
Kitzbühl
Pitztal
10
Fotogalerie

Rakouští odborníci se začínají obávat toho, že budoucnost lyžování jako masové zábavy, je dlouhodobě neudržitelná. Například v rakouském Kitzbühlu se letos cena za jednodenní lyžařskou permanentku vyšplhá na 57 euro, tedy asi 1470 korun. A přes hranici 55 eur se dostaly i některé z dalších lyžařských areálů v zemi. Rodiny mohou za několikadenní dovolenou nechat v horských letoviskách až desetitisíce korun. 

Jestli je totiž v dnešní evropské ekonomice na něco naprosto stoprocentní spolehnutí, pak na každoroční zvyšování cen skipasů. Jen v Rakousku, které je světovou „Mekkou“ lyžařů, se za posledních deset let zvedly ceny lyžařských permanentek o 30 procent, tedy o zhruba dvojnásobek inflace. Fakt, že před letošní zimní sezónou zdražilo lyžování na rakouských sjezdovkách v průměru o 3,5 procenta, už nikoho nepřekvapí.

Program SP v alpském lyžování 2019/20 >>>

Například v již zmíněném Kitzbühlu zaplatí lyžař za jeden den lyžování s ubytováním v průměru 124 EUR (3100 korun). K tomu je třeba připočíst náklady na cestu, jídlo a další služby. A to není Kitzbühl nejdražším rakouským střediskem. Tím je podle propočtu, zpracovaném rakouským srovnávacím portálem hometogo.at středisko Ischgl. Tam se cena ubytování se skipasem vyšplhá na 132,25 euro (3412 korun) za den. Čtyřčlenná rodina může tak běžně v přepočtu na koruny utratit za týden v lyžařském areálu třeba 70 tisíc korun.

„Kdo si to ještě může dovolit?“ položil si tento týden řečnickou otázku rakouský deník Der Standard. Rakouské lyžařské areály zatím zachraňují cizinci od Čechů přes Rusy, Araby až ke stále početnější skupině asijských turistů. Domácích návštěvníků ale na sjezdovkách ubývá a to zejména těch, kteří byli zvyklí lyžovat dvakrát týdně. Zatímco třeba Češi si „ušetří“ na týden lyžování v Alpách za rok, řada Rakušanů byla zvyklá lyžovat na alpských kopcích mnohem častěji. To už si ale řada z nich údajně nemůže dovolit.

Nejvíc se ale provozovatelé areálů bojí budoucího nedostatku domácích lyžařů. A to kvůli tomu, že podobně jako v Česku i v Rakousku přibývá škol, které kvůli rostoucím nákladům ruší tradiční školní lyžařské kurzy. A kdo se nenaučí lyžovat jako dítě, nenaučí se většinou vůbec. Vysoké ceny ale podle Der Standard začínají odrazovat i řadu cizinců. A pokud bude trend zdražování skipasů pokračovat, stane se brzy, pokud už se tak nestalo, z lyžování sport výhradně pro bohaté.


Celý článek si můžete přečíst na webu INFO.cz >>>