Jurečka: Používání palmového oleje je etický problém

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí zdravotní problém v konzumaci palmového oleje. Používání palmového oleje ale považuje za etický problém kvůli ničení deštných pralesů. V poslední době se objevily kampaně za bojkot výrobků s palmovým olejem, někteří výrobci od jeho používání ustupují.

Používání palmového oleje je světovým tématem. Například francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová loni vyzvala spotřebitele k bojkotu čokoládové pomazánky Nutella. „Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu,“ řekla Royalová v televizní debatě. Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Potravinářské firmy musí značit výrobky s palmovým olejem od roku 2014.

Do Česka se loni dovezlo 16.000 tun palmového oleje. Podle ministra se palmový olej objevuje hlavně v margarínech. „Používá se nejenom v potravinářství, ale i v kosmetice a pro výrobu biopaliv,“ dodala ředitelka ministerského odboru bezpečnosti potravin Jitka Götzová.

Podle ní všichni velcí výrobci v Česku používají palmový olej z produkce, která je certifikovaná. Tedy jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou. Někteří výrobci od palmového oleje přecházejí k jiným rostlinným olejům. Například společnost Alika, která prodává pražené oříšky, uvedla, že chce přejít na řepkový nebo slunečnicový.

 

Martin Kubů: Biopaliva druhé generace jsou zatím fikce

Vyhodili ho s přírodními chipsy z hypermarketu. Teď Tretter's dobývají Evropu