Káva extrémně podražila. Ceny zvedá počasí v Brazílii i sázky spekulantů

Pytle s brazilskou kávou

Pytle s brazilskou kávou Zdroj: CC BY-SA 2.0: Fernando Marfa - Wikimedia Commons

Oblíbená pochutina zažívá na světových burzách největší otřesy za poslední léta. Jen během tohoto týdne cena jemné kávy arabica vzrostla o deset procent, a předvedla tak nejpůsobivější skok za poslední dekádu. Spekulanti na růst si mnou ruce. Kdo na Nový rok vsadil na kávu, nestačil se v polovině února divit, ceny totiž vzrostly o bezmála 40 procent.

Libra kávy arabica tak na komoditním trhu ICE, kde se tvoří světové ceny suroviny, přišla v době včerejší uzávěrky E15 na 1,65 dolaru, přičemž ještě na počátku letošního roku byla k mání za 110 centů. Viníkem otřesů je nejen nevyzpytatelné počasí v Brazílii, tradiční světové zásobárně kávy, ale i velký kapitál, který v prostředí globální investiční nervozity hledá nové příležitosti.

„Za místy až panickým růstem stojí hlavně spekulace velkých hráčů – hedgeových fondů a velkých institucionálních investorů,“ uvádí komoditní expert Jiří Tyleček z XTB. Ti hledají v komoditách včetně kávy jeden z možných nástrojů diverzifikace svých portfolií.

Experti i obchodníci se shodují, že bezprostřední dopad do spotřebitelských cen bude hrozit až v případě, kdy vysoké ceny kávy na burze vytrvají delší dobu. Zatím producenti kávovin čerpají ze starších a levnějších zásob.

Samotná surovina často navíc v celkové ceně produktu představuje jen malou část. „Káva se u nás podílí na celkové ceně asi z osmi až deseti procent,“ uvádí mluvčí celosvětové sítě kaváren Starbucks pro list The Wall Street Journal.

Ceny kávyCeny kávy | Reuters/E15

Káva se tento týden po svém brutálním zdražení stala letos nejrychleji rostoucí komoditou světa. Odhady znalců ze závěru loňského roku počítaly s tím, že Brazílie v letošní sezoně sklidí 60 milionů kávových žoků (po 60 kg). Nepříznivému počasí však podle současných prognóz může padnout za oběť až čtvrtina úrody. „Šlo by o nejsilnější pokles produkce od roku 1977,“ dodává Tyleček.

Sázky na další růst cen suroviny mezitím pokračují. „Očekávám, že cena kávy arabica v příštích týdnech přesáhne dva dolary za libru,“ uvádí obchodník Shawn Hackett z floridské společnosti Hackett Financial Advisors. Oproti současné ceně by to znamenalo zhruba třicetiprocentní zdražení. Vše záleží na počasí a odolnosti kávovníků. Pokud začne pršet a sázky na nižší úrodu se nevyplní, mohou ceny rychle spadnout o desítky procent.