Kdyby jen máslo. Vysokou cenu vajec nafoukly Vánoce i fipronil
Jednu z cenových bublin vytvořily letos vejce. Při nákupu to lidé pocítili hlavně koncem roku. Ze 3,2 koruny za kus v září vzrostla cena vajec na téměř pětikorunu v listopadu.
Zdražení vajec před vánočními svátky kvůli vyšší poptávce způsobené pečením není neovbyklé. Tentokrát se ale na zdražení podepsala hlavně fipronilová kauza, tvrdí předsedkyně Českomoravské drůbežárské unie Gabriela Dlouhá.
Ta vypukla v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily vejce obsahujících tento přípravek proti blechám, vším a klíšťatům, a musely být odstaveny miliony nosnic. Nesmí se totiž podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický.
Tlak na cenu pro české spotřebitele zaznamenalo ministerstvo zemědělství už v říjnu. "Aktuální zprávy potvrzují určité omezení nabídky vajec na evropském trhu. Takové omezení vede skutečně k tlaku na růst cen,” uvedla tehdy mluvčí rezortu Markéta Ježková.
Podobně vysvětluje zdražené vejce také předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dlouhá. „Čeští drůbežáři zvýšili cenu v návaznosti na to, že zvýšily i ostatní státy jako Německo,“ řekla Dlouhá.
Zlepšení situace pro spotřebitele odhaduje šéfka svazu na únor příštího roku, kdy se stavy nosnic obnoví a do Česka se dostanou vejce za nižší ceny. Zhruba 25 procent spotřeby totiž musí Česko podle ní pokrýt z dovozu.