Kdyby jen máslo. Vysokou cenu vajec nafoukly Vánoce i fipronil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Cena vajec v roce 2017 (v korunách za kus)
6
Fotogalerie

Jednu z cenových bublin vytvořily letos vejce. Při nákupu to lidé pocítili hlavně koncem roku. Ze 3,2 koruny za kus v září vzrostla cena vajec na téměř pětikorunu v listopadu. 

Zdražení vajec před vánočními svátky kvůli vyšší poptávce způsobené pečením není neovbyklé. Tentokrát se ale na zdražení podepsala hlavně fipronilová kauza, tvrdí předsedkyně Českomoravské drůbežárské unie Gabriela Dlouhá.

Ta vypukla v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily vejce obsahujících tento přípravek proti blechám, vším a klíšťatům, a musely být odstaveny miliony nosnic. Nesmí se totiž podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický.

Cena vajec v roce 2017 (v korunách za kus)Cena vajec v roce 2017 (v korunách za kus)|E15 (z dat Českého statistického úřadu)

Tlak na cenu pro české spotřebitele zaznamenalo ministerstvo zemědělství už v říjnu. "Aktuální zprávy potvrzují určité omezení nabídky vajec na evropském trhu. Takové omezení vede skutečně k tlaku na růst cen,” uvedla tehdy mluvčí rezortu Markéta Ježková.

Podobně vysvětluje zdražené vejce také předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dlouhá. „Čeští drůbežáři zvýšili cenu v návaznosti na to, že zvýšily i ostatní státy jako Německo,“ řekla Dlouhá.

Zlepšení situace pro spotřebitele odhaduje šéfka svazu na únor příštího roku, kdy se stavy nosnic obnoví a do Česka se dostanou vejce za nižší ceny. Zhruba 25 procent spotřeby totiž musí Česko podle ní pokrýt z dovozu.