Kladruby dostanou unijní peníze na opravy

Hřebčín Kladruby

Hřebčín Kladruby Zdroj: E15

Téměř dvouleté tažení vedení Národního hřebčína Kladruby nad Labem za stamiliony korun nutnými na opravu chátrajícího areálu bylo nakonec úspěšné. Hřebčín, který je českou národní kulturní památkou a ve světě jej proslavil chov kladrubských koní, získal od ministerstva kultury částku 300 milionů korun pocházející z Integrovaného operačního programu Evropské unie.

O rozdělení peněz z aktuální výzvy vyhlášené ministerstvem loni v říjnu rozhodl úřad v úterý.

„Ministerstvo kultury nás již oficiálně informovalo o tom, že jsme byli zařazeni mezi projekty, které uspěly. Dostali jsme navíc peníze v plné výši, o kterou jsme žádali,“ řekl deníku E15 ředitel hřebčína Jan Höck.

Peníze by mohl hřebčín po vyřízení formalit dostat na účet zhruba v srpnu. V ten moment mohou začít stavební práce. „Bude to hektické, času je málo a práce moc,“ podotkl Höck. Podle dotačních pravidel totiž musí být celý projekt rekonstrukce hotov a vyúčtován do konce roku 2014. Rekonstrukce bude navíc probíhat za plného provozu hřebčína.

Projekt rekonstrukce hřebčína zahrnuje obnovu zhruba dvaceti objektů, především všechny stáje a porodnu, jejíž střecha je již téměř v havarijním stavu.

Opravy se dočká i kostel, kaple, zámek a bývalá hájovna. V ní se poté zřejmě usadí sedlářská dílna, v níž by lidé mohli sledovat výrobu sedel a postrojů, dodnes převážně ruční.

Národní hřebčín Kladruby již vybral společnost pro technický dozor, dodavatele stavebních prací ještě ne. O jeho výběru rozhodne speciální komise jmenovaná přímo ministrem zemědělství Petrem Bendlem. Jmenování komise se uskuteční v nejbližších dnech, zatím tak není známo její složení. Hned poté začne komise s výběrem stavební firmy. „Výsledek jednání lze očekávat v řádu týdnů,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček.