Lékařské konopí bude na český trh opět dodávat firma Elkoplast. Jeden gram bude dražší než loni

Pěstírna léčebného konopí

Pěstírna léčebného konopí Zdroj: Reuters

Pěstírna léčebného konopí
Pěstírna léčebného konopí
Pěstírna léčebného konopí
Pěstírna léčebného konopí
5
Fotogalerie

Lékařské konopí na český trh bude znovu dodávat slušovická firma Elkoplast. Vítěze tendru již vybral Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Společnost Elkoplast konopí státu dodávala už dříve, v lékárnách bylo do konce ledna.

"Do zadávacího řízení se přihlásil jediný účastník, který splnil všechny podmínky, proto jsme ho vybrali," řekl MfD ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Elkoplast má dodat 40 kilogramů léčebného konopí. První várka by měla být k dostání do deseti měsíců, firma si musí vyřídit licenci na pěstování. Jeden gram bude výrobce prodávat za 139 korun bez DPH, loni to bylo 68 korun.

Podle předchozí smlouvy měla firma dodat čtyři dodávky. Nakonec se pro pacienty odkoupila jen jedna. Chyběl totiž certifikát kvality. SÚKL pak novou zakázku vyhlásil hned loni v říjnu, dodavatele ale nenašel. Výběrové řízení ústav zopakoval počátkem letoška, ale také bez úspěchu.

Od února do druhé půlky května dodávky chyběly. Pak se začalo prodávat konopí z Nizozemska. Dovážené léčivo bývá dražší než to, které se vypěstovalo v Česku. Za gram konopí z Nizozemska pacienti v minulosti platili třikrát víc, a to kolem 300 korun.

Konopí je v Česku dostupné jen na elektronický recept s omezením. Léčbu povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Léčivo mohou předepisovat onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny a léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.