Lesy ČR dají 200 milionů korun na opatření proti suchu a povodním

Sucho, ilustrační foto

Sucho, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Práce v lese
Lesy ČR
Díky tomu, že býval vojenský prostor nekompromisně uzavřen, zůstaly v Plokštinė dobře zachovány původní lesy, bažiny a jezera.
Lesy ČR
Lesy u Velké čínské zdi
8
Fotogalerie

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos zvýší investice do vodohospodářských staveb o dvě třetiny na 200 milionů korun z loňských 120 milionů korun. Uvedla to mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v republice a spravují také přes 38 tisíc kilometrů drobných vodních toků, říček, potoků, rybníků a malých vodních nádrží.

Zvýšené investice do vodních toků by měly pomoci zadržovat vodu v krajině. "Budujeme tedy malé vodní nádrže, rekonstruujeme rybníky a upravujeme koryta drobných vodních toků. Předcházíme tak suchu a zároveň naše opatření pomohou při povodních," uvedl výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický. Na investice podnik použije vlastní zdroje i peníze z dotací.

Letošní plán investic zahrnuje 190 staveb, loni bylo dokončeno 82 staveb. Například na dvoukilometrovém úseku Ondřejovického potoka ve Zlatých horách v okrese Jeseník bude letos stabilizován sklon dna pomocí výškových stupňů a přehrážek. Předpokládaná cena díla je 26 milionů korun.

Dalším projektem je odbahnění a úprava přelivné hrany na vodní nádrži Sedlinka v Opavě za téměř 12 milionů korun. Téměř devět milionů korun by měla stát úprava 1,5 kilometru drobného vodního toku v Lomné v Trojanovicích na Novojičínsku. Projekt protipovodňové suché nádrže na toku Zlatý Pásek v Němčicích v okrese Svitavy by měl stát 29 milionů korun.

Státní Lesy ČR vytvářejí ročně zisky v řádech miliard korun. Za leden až listopad roku 2016 podnik vykázal hrubý zisk 4,57 miliardy korun při tržbách 10,03 miliardy korun. Výsledky za celý loňský rok firma zveřejní příští týden.