Lesy ČR míří k největšímu ročnímu zisku v historii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vykázal za první tři čtvrtletí hrubý zisk 4,97 miliardy korun. Za stejné období loni měl podnik hrubý zisk 2,42 miliardy korun. Dosavadní průběžný zisk je zatím nejvyšší v historii podniku. LČR patří polovina lesů v zemi.

Nynější průběžný hospodářský výsledek Lesů ČR je podle mluvčího už nyní asi o 1,8 miliardy korun vyšší, než byl zisk za celý loňský rok. Za celý rok 2011 by měl mít podnik zisk kolem šesti miliard korun, uvedl na konci října generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora. Loni měly LČR zisk 3,13 miliardy korun před zdaněním.

Lesy ČR uvedly, že růstu zisku dosahují při obdobné těžbě dřeva jako loni. Zároveň podnik vynakládá dosud nejvyšší sumy na péči o les. „LČR vrací letos zpátky do lesa rekordní čtyři miliardy korun, a to zejména do pěstební činnosti, výstavby a údržby lesní infrastruktury a vodních toků,“ uvedl Boublík.

Sýkora: Trend růstu zisku potvrzuje správnost změny tendrů

Podle Sýkory je trend růstu zisku potvrzením správně nastavených parametrů tendrů na lesnické práce pro letošní rok a vytvoření soutěžního prostředí, díky čemuž účastníci tendrů nabídli LČR výhodné ceny. „Těžba dřeva přitom zůstala na srovnatelné úrovni s minulými roky a z 90 procent je hospodářský výsledek tvořen hlavní podnikatelskou činností, tedy lesnickým hospodařením,“ uvedl Sýkora.

Lesy ČR letos významně změnily obchod se dřevem. Lesnické firmy, které vyhrály tendry, provádějí ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za cenu stanovenou v tendru kupují a dál ho mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva si prodávaly samy Lesy ČR.

Obří tendr na příští rok pozastavil antimonopolní úřad

LČR nyní řeší obří tendr na lesnické práce a prodej dřeva od ledna 2012. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ho v říjnu pozastavil. LČR se proti tomu odvolaly.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj dříve uvedl, že v případě pozastaveného tendru hrozí získání dominantního postavení na trhu a ovlivnění cen kulatiny. Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest zaznamenala vítězství na 75 procentech jednotek. Firma ale uvedla, že nemá kapacitu pracovat na všech jednotkách.

Hospodaření a tendry Lesů ČR by chtěla na půdě sněmovny projednat opoziční ČSSD, kterou v tom podporuje i KSČM. Vládní koalice ale minulý týden návrh socialistů na mimořádnou schůzi k situaci v LČR odmítla.