Lesy ČR pospíchají s tendrem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Státní Lesy ČR chtějí letos urychlit miliardový tendr na pěstební a těžební práce. „Tendr na rok 2013 a další roky by měl být vyhlášen nejpozději do konce března,“ řekl deníku E15 generální ředitel společnosti Svatopluk Sýkora. Státní podnik spravující zhruba polovinu lesů v Česku dokonce zvažuje, že by nadcházející část tendru byla pouze jednokolová, i když rozhodnuto o tom ještě není. „I tím by se nám ten čas zkrátil,“ podotkl.

Tendr se bude týkat pětiny smluvních územních jednotek a délka smlouvy bude na každé počínaje lednem 2013 pět let.
Plán Lesů podporuje i ministerstvo zemědělství. „Vyhlášení tendrů 2013 v dřívějším termínu než pro rok 2012 by bylo vhodné, a to zejména vzhledem k minimálním lhůtám stanoveným zákonem, které je nutné v průběhu jakékoli veřejné zakázky dodržet,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Tendr na letošní rok vyhlásily Lesy loni na začátku května. Tendr však nabral – i kvůli šetření antimonopolního úřadu – zpoždění, takže na zhruba polovině územních jednotek nejsou stále podepsány smlouvy. Téměř na pětině jednotek byl tendr dokonce zrušen, takže se v nich netěží. Zejména dřevozpracovatelé si stěžují, že je kvůli tomu na trhu nedostatek dřeva a jeho cena výrazně roste. Loni byla v hlavních kategoriích nejvyšší za poslední čtyři roky.

„Lesy ČR se samy usvědčují z chyby, kterou udělaly a na kterou jsme je upozorňovali,“ řekl deníku šéf Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný.

Ředitel Lesů ČR navíc v pátek připustil, že zpožděním tendru na rok 2012 nastane v hospodaření společnosti výpadek 1,2 miliardy korun. „Vedení Lesů ČR by mělo být odvoláno kvůli porušení povinností při správě cizího majetku, případně by na ně kvůli tomu mělo být podáno trestní oznámení,“ podotkl Valný. Firma však pochybení odmítá a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se ředitele Sýkoru odvolat nechystá.