Lesy ČR zrušily další části obřího tendru

lesnictví

lesnictví Zdroj: profimedia.cz

Státní Lesy ČR zrušily další čtyři části obřího, miliardového tendru na těžební a pěstební práce na letošní rok a další léta. Počet územních jednotek, na nichž Lesy ČR část tendru zrušily, dosáhl 23. Na druhé straně podle mluvčího státní firmy Zbyňka Boublíka výrazně stoupl v posledních dvou týdnech počet podepsaných smluv na 92 a další dvě jsou před podpisem.

Na zbylých jednotkách, na nichž se kvůli absenci smluv a nyní i kvůli mrazům netěží, vyberou Lesy ČR firmu dočasně v jednacím řízení bez uveřejnění a zároveň vyhlásí nové řádné tendry.

Minulý týden státní podnik zrušil část tendru v Bystřici pod Hostýnem, Náměšti nad Oslavou, Třebíči a Táboře. Důvodem je, že smlouvu odmítla podepsat firma, která podala nejlepší nabídku, případně i firma na druhém místě. Na třech těchto jednotkách podala nejlepší nabídku největší soukromá firma v oboru, Less & Forest, jednu pak společnost Kloboucká lesní.
Podle zástupce jednatele Kloboucké lesní Petra Straňáka firma smlouvu nepodepsala, protože se od podání nabídky změnila situace na trhu. „Cena nafty a další náklady se zvyšují, naopak cena dříví začala klesat oproti době, kdy jsme podávali nabídku. Nůžky se zužují,“ řekl deníku E15 Straňák.

Důvodem poklesu cen, očekávaného zejména ve druhém čtvrtletí, je právě to, že Lesy ČR začaly ve velkém podepisovat smlouvy, a na trhu se tak ocitne velké množství dřeva, zatímco dosud jej bylo málo. V loňském roce přitom byly ceny dřeva kvůli zpoždění tendrů pro letošní i loňský rok nejvyšší za několik posledních let, za což byly Lesy ČR kritizovány zejména ze strany dřevozpracovatelů. Státní podnik se ale brání, že ceny neurčuje on, ale firmy, které zvítězí v tendrech. Za zpoždění prý mohou námitky uchazečů i kontrola antimonopolního úřadu.