Likérka Jelínek rozšiřuje sady v Chile, postupně osadí 140 hektarů

Likérka Rudolf Jelínek v Chile

Likérka Rudolf Jelínek v Chile Zdroj: Ministerstvo zahranicnich veci CR

Vizovická likérka Rudolf Jelínek postupně rozšiřuje své sady v Chile, kde vyrábí hruškovici Williams. Tamní závod vznikl v roce 2007, patří k němu 140 hektarů pozemků, které likérka osazuje. Nyní je osázeno asi 15 hektarů, ročně by mělo přibývat deset až 20 hektarů sadů, řekl exportní ředitel likérky Martin Déva.

„Nyní začínáme se zkušebními sady, abychom zjistili, jak stromy reagují na půdu, jak rostou,“ uvedl Déva. První stromy likérka vysadila v roce 2012. „Loni jsme sklidili prvních 500 kilo hrušek, letos to bude už několik tun,“ podotkl ředitel.

Likérka zatím k výrobě hruškovice nakupuje ovoce od chilských sadařů. V budoucnu chce být díky vlastním sadům soběstačnější, ačkoli část hrušek chce vždy nakupovat od tamních producentů. Závod ročně zpracuje 4000 až 8000 tun hrušek a vyrobí 300 až 600 tisíc litrů hruškovice. Hruškovici Williams likérka vyrábí pouze v Chile, ve vizovickém závodu se dělá jen její košer varianta.

Likérka již v chilském závodě v minulosti investovala do rozšíření kvasné, destilační a skladové kapacity. „Nyní se zaměřujeme na vylepšení technologie, aby Williamska měla ještě lepší chuť a aroma,“ podotkl Déva.

Speciály z vlastního

Rudolf Jelínek pěstuje vlastní ovoce také v sadech v Rumunsku a Bulharsku. Rozšiřuje rovněž sady u Vizovic, kde v lokalitě Těchlov pěstuje ovoce na asi 55 hektarech. Vlastní sady začala firma vysazovat v roce 2003, první sklizeň byla o pět let později.

Z vlastního ovoce vyrábí likérka i speciální řady, dnes například začala stáčet Vizovickou slivovici 2013 Presenta. Jedná se o jednoodrůdovou slivovici ze švestek sklizených předloni. „Vyrobeno bude symbolických 2013 lahví o objemu 0,7 litru,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel firmy Miroslav Motyčka. Zájem o prémiové destiláty se podle něj zvyšuje.

V roce 2013 byla úroda rekordní, sklidilo se 435 tun ovoce, kdežto loni byla úroda horší. Odrůdu, ze které se vyrobí jednoodrůdová slivovice, vybírají vždy členové Spolku přátel Jelínkovy slivovice. Ze švestek sklizených předloni vybírali ze čtyř odrůd, za nejlepší zvolili destilát právě z odrůdy Presenta.