Madeta přijde o velkého dodavatele mléka, tržby mohou klesnout až o miliardu

Šéf Madety Milan Teplý

Šéf Madety Milan Teplý Zdroj: Tomeš Michael / E15

Madeta
Šéf Madety Milan Teplý
Niva z Krumlova. Na obrázku sýrařská linka společnosti Madeta na výrobu plísňového sýra ve specializovaném závodě v Českém Krumlově.
4
Fotogalerie

Největší česká mlékárna Madeta přijde od 1. července o dodávky 200 tisíc litrů mléka, které jí dodávalo Mlékařské a hospodářské družstvo JIH. Družstvo bude více dodávat do Německa, uvedla ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná. Na situaci upozornil Český rozhlas. Pro Madetu by to mohlo znamenat roční propad tržeb až o miliardu korun. Madeta letos plánovala tržby 5,2 miliardy korun.

JIH bude více mléka dodávat mlékárně Goldsteig v Chamu. „Mrzí nás, že největší odbytové družstvo JIH a největší jihočeská mlékárna nedokážou najít maximální úroveň spolupráce, která je logicky nejvýhodnější jak pro region, tak pro zúčastněné strany. Agrární komora nezasahuje do dodavatelsko - odběratelských vztahů, a pokud vím, bavorští partneři (družstva JIH) jsou už 15 let prověřeni, takže se dá předpokládat, že jednak díky ověřeným vztahům a asi i kvůli cenové politice dospělo družstvo k tomuto rozhodnutí," řekla Šťastná.