Maso s označením CZ nemusí být z Česka, legislativa mate zákazníky, varuje agrární komora

prasata

prasata Zdroj: ctk

Zdeněk Jandejsek
vepřové maso
3
Fotogalerie

Maso s označením CZ nemusí pocházet z České republiky. Na tiskové konferenci to řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Je to podle něj dáno legislativou a zákazníci jsou tak mateni.

„Masné výrobky mohou být postupně vyráběny v několika zemích. Ať se jedná o chov, porážku či balení. Současná legislativa však nařizuje, že (na výrobku) musí být označena poslední země, kde došlo k nějaké změně. Maso tak může pocházet z Polska, Německa či Španělska. Stačí ale, aby bylo dovezeno v půlkách a v ČR bylo jen rozbouráno a zabaleno,“ dodal s tím, že pak je označeno jako české.

Dovozy vepřového masa do ČR stále rostou, soběstačnost Česka ve vepřovém podle odhadu ministerstva zemědělství letos znovu klesla a činí 50,7 procenta. Třetinu dovozů tvoří maso z Německa, čtvrtinu ze Španělska, následuje s desetinou Polsko. Podle Jandejska se například vepřové dovezené ze Španělska dá poznat podle temnější barvy i vizuálně. Když se dostane k českému zákazníkovi, je v době prodeje staré deset až 12 dní, řekl.

Údaje o potravinové a zemědělské soběstačnosti Česka kritizoval v první polovině května premiér Andrej Babiš (ANO). „Dneska jsou čísla o soběstačnosti katastrofální. Každý stát se má dlouhodobě zasadit o to, aby uživil svoje obyvatele. Máme 30 let od revoluce. V 90. letech, kdy nebyla vize v zemědělství, politici řekli, že si vše dovezeme. Máme tady největší koncentrace řetězců a zásadní chyba byla umožnit cizincům kupovat půdu,“ řekl na sněmu Agrární komory premiér.

Aktuální výkupní cena vepřového je podle komory mezi 43 a 44 korunami za kilogram jatečného prasete. V přepočtu na živou váhu jde o 33 až 34 korun za kilogram.

V ČESKU byla podle údajů Českého statistického úřadu předloni průměrná spotřeba vepřového 42,3 kilogramu na osobu, klesla tak o 1,2 procenta. Naopak o půl kilogramu, tedy o 1,8 procenta na 27,3 kilogramu, se zvýšila spotřeba drůbežího masa a byla nejvyšší od počátku měření, které začalo v roce 1948.

Podle Svazu chovatelů prasat se v Česku chová kolem 1,5 milionu prasat. Jde o nejnižší počty za dobu sledování, dodal svaz.