Na český Rohlík čeká v Německu tvrdý konkurent, za kterým stojí Bill Gates

Nizozemský internetový supermarket Picnic investuje 600 milionů eur zejména do expanze v Německu a Francii.

Nizozemský internetový supermarket Picnic investuje 600 milionů eur zejména do expanze v Německu a Francii. Zdroj: Picnic

Rohlík
Rohlík Point
Rohlik.cz
Rohlik.cz
Rohlik.cz
9
Fotogalerie

Expanzi tuzemského potravinového e-shopu Rohlík na německý trh může ohrozit nizozemský řetězec Picnic, který se také zaměřuje na dovoz potravin. Chystá se rozšiřovat své působení v Evropě, zejména v Německu a ve Francii. Od investorů, k nimž patří spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, už získal 600 milionů eur, zhruba 15,2 miliardy korun. 

„Pokračujeme v investování do růstu a technologií, abychom poskytovali nejlepší služby. Jsme hrdí, že jsme partnerem Nadace Bill & Melinda Gates Foundation a pokračujeme v růstu,“ uvedl jeden ze zakladatelů Picnicu Joris Beckers s tím, že letos očekává tržby kolem jedné miliardy eur.

Podle posledních dostupných záznamů nizozemské obchodní komory firma v roce 2019 vykázala ztrátu 41 milionů eur z tržeb 210 milionů eur.

Snaha Picnicu rozšířit své šlužby do Německa by mohla ohrozit i tuzemský e-shop Rohlík, který svou expanzi k západnímu sousedovi uskutečnil teprve letos v srpnu pod názvem e-shopu Knuspr.de. Podle marketingového šéfa Rohlik Group Jakuba Petřiny se ale Rohlík konkurence nebojí. „Evropský trh potravin má hodnotu kolem 2,5 bilionu eur, takže je dostatečně velký pro všechny,“ napsal deníku E15.

„Našimi konkurenty v Německu jsou největší kamenné supermarkety Rewe a Edeka. Na online trhu je pak spousta hráčů, nikdo ale podobný model nemá. Držíme palce každému hráči včetně Picnicu, který nám pomůže urychlit přesun z offline světa do online prostředí, protože v nakupování jídla jsme pořád teprve na začátku,“ dodal. 

Picnic se zaměřuje na dovoz potravin bez poplatků, zboží rozváží elektromobily. Řídí přitom celý dodavatelský řetězec a spolupracuje s místními dodavateli. Nyní působí ve více než dvou stovkách měst v Nizozemsku, Německu a ve Francii a v těchto zemích také plánuje růst.

V posledním investičním kole získal Rohlík sto milionů eur, zhruba 2,5 miliardy korun. Uplynulý kalendářní rok uzavřel s obratem přes 300 milionů eur, zhruba 7,5 miliardy korun, což představuje meziroční růst o více než sto procent.