Na ochranu krajiny i nakládání s odpady stát posílá stále méně peněz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Částka, kterou stát každý rok posílá na ochranu krajiny a druhové rozmanitosti či například na nakládání s odpady, od roku 2010 konstantně klesá o desítky milionů. Více naopak stát investoval do zpracovávání odpadních vod. Vyplývá to z ročenky Českého statistického úřadu pro letošní rok.

Zatímco v roce 2010 na ochranu krajiny a biodiversity putovalo ze státní kasy 441 milionů korun, v roce 2012 to už bylo podle ročenky o 141 milionů méně. Do zpracování odpadu Česká republika v roce 2010 investovala 3,6 miliardy korun, o dva roky to bylo 3,1 miliardy.

Opačný trend statistici zaznamenali u nakládání s odpadními vodami, kam patří například stavba čistíren či kanalizačních sítí, v roce 2010 šlo ze státního rozpočtu do odpadních vod přes devět miliard korun, v roce 2012 to už bylo 11,8 miliardy korun.

V investicích do životního prostředí jsou velké rozdíly také podle krajů. Nejvyšší částku investovala v loňském roce Praha, zhruba čtyři miliardy korun, za ní následoval Moravskoslezský kraj s částkou 3,2 miliardy korun a Jihomoravský kraj s 2,9 miliardou.

Nejméně do životního prostředí vložil Jihočeský kraj, Vysočina a Zlínský kraj s částkami okolo jedné miliardy korun.