Na trh míří další vína originální certifikace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V Česku stoupá zájem vinařů označovat část své produkce nikoli podle cukernatosti hroznů, ale podle místa původu jako vína originální certifikace (VOC). Taková vína říkají spotřebitelům, že daná odrůda je pro daný region či lokalitu a její klimatické a půdní podmínky – neboli terroir – nejtypičtější a jedinečná.

Apelační systém, používaný zejména ve Francii a Itálii, nyní v Česku využívají tři občanská sdružení, další VOC Pálava žádá v současnosti o povolení od ministerstva zemědělství. „Řízení je z pohledu ministerstva velmi blízko kladného vyřízení, bude ale také záležet na tom, v jaké době nám žadatel předloží dokumenty,“ potvrdil mluvčí rezortu Jan Žáček.

První sdružení vzniklo před třemi lety ve Znojmě, loni se přidalo i VOC Mikulov a VOC Modré Hory. Mezi zhruba čtyři desítky členů patří menší vinaři i velké firmy jako například Znovín Znojmo, Patria Kobylí, Sonberk, Jiří Hort nebo Petr Marcinčák. K nim se teď chce připojit právě VOC Pálava. Mezi jeho iniciátory patří renomovaný vinař Miloš Michlovský z Rakvic, který s produkcí Vinselektu sbírá ocenění jako na běžícím pásu a předloni jako první získal titul Vinařství roku. Jako VOC bude nové sdružení označovat vína pouze jediné odrůdy – Ryzlinku vlašského.

Česká sdružení vín originální certifikaceČeská sdružení vín originální certifikace | Pramen webove stranky sdruzeni, ministerstvo zemedelstvi

Sdružení doufá, že povolení získá v nejbližší době tak, aby mohlo začít označovat jako VOC vína z aktuální sklizně 2011. „Trend směřování k teritoriálnímu vínu je jednoznačný. K založení sdružení nás vedlo také to, že Ryzlink vlašský je na našem území opravdu originální a jedinečný,“ řekl deníku E15 Michlovský. Dalšími zakládající členy jsou firmy Vinselekt z Rakvic, Mikrosvín Mikulov a Tanzberg Mikulov.

VOC Modré Hory loni dodalo na trh 19,5 tisíce lahví vína, VOC Znojmo v prvním roce existence uvedlo na trh 145 tisíc lahví, loni to bylo již 180 tisíc. „Předpokládáme, že letos budou členové dělat VOC vína ve větších šaržích z důvodu poptávky po těchto vínech. Jsou vinařství, která jsou schopna vína prodat do šesti měsíců po zatřídění,“ řekl deníku E15 předseda VOC Znojmo František Koudela. O počtu vín zařazených do systému VOC pro letošní rok se rozhodne v dubnu, první lahve s VOC štítkem se objeví například v případě Znojma tradičně 8. května.