Novou šéfkou pozemkových úřadů je Veronika Nedvědová

Pole

Pole Zdroj: profimedia.cz

Vznik Státního pozemkového úřadu (SPÚ), který má na základech zaniklého Pozemkového fondu a sítě pozemkových úřadů začít fungovat od 1. ledna příštího roku, doprovází personální příprava. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) odvolal šéfa Ústředního pozemkového úřadu Jaroslava Vítka (ODS). Místo něj jmenoval Veroniku Nedvědovou (ODS), která je od letošního května koordinátorkou vzniku SPÚ.

Personální změnu potvrdila serveru E15.cz a týdeníku Euro Nedvědová. Jmenováním do čela Ústředního pozemkového úřadu se pozice Nedvědové významně posílila. K otázce, zda se s ní počítá jako s ředitelkou nového celostátního úřadu, se nechtěla vyjádřit.

Zvláštní zákon, který zakotvuje existenci SPÚ, vzniká na poslední chvíli. Senát vrátil vládní předlohu s několika pozměňovacími návrhy do sněmovny. Poslanci se budou zákonem znovu zabývat na nadcházející prosincové schůzi a budou potřebovat 101 hlasů, aby předlohu vrácenou Senátem odsouhlasili. Horní komora požaduje mimo jiné odložit rozjezd nového úřadu o jeden rok. Chce také přímo do zákona dopsat, aby se peníze získané z prodeje a pronájmu státní půdy a dalších nemovitostí vracely do zemědělství.

Nový úřad čeká velká agenda spojená s vyřizováním církevních restitucí. „Usilovně se na ně připravujeme,“ říká Nedvědová. Je také členkou pracovního týmu, který ministr Bendl jmenoval pro chystané majetkové vypořádání státu s církvemi. Státní pozemkový úřad bude také pokračovat v privatizaci půdy a dalšího majetku státu, posilovat vlastnické vztahy k půdě díky většímu tempu pozemkových úprav a dokončovat restituce fyzických osob.

Kalousek a Bendl se perou o miliardy

Majitelé pozemků se konečně domohou svých práv

Autorka je redaktorkou časopisu Euro