Od dubna končí mléčné kvóty. Maďarsko má strach

mléko (ilustrační foto)

mléko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: macalit via Flickr

Ke konci března Evropská unie ruší kvóty na výrobu, výkup a zpracování mléka. Maďarští farmáři se tak obávají přílivu levného mléka z ostatních zemí. K obavám mají i další důvod. Nedokážou totiž dostatek mléka vyprodukovat sami. V Maďarsku bude zrušena uniíjní kvóta stanovená na 1,99 milionu tun, což domácí farmáři stihli naplnit jen ze tří čtvrtin. Zemědělská komise problematiku vysvětluje tím, že v Maďarsku není dostatečné množství krav, což ale neplatí o dalších zemích unie.

„Ve většině členských států je již nyní patrná nadvýroba a ta ještě poroste,“ uvedl v diskuzi k tématu ukončení mléčných kvót šéf firmy Milk-Men András Gamos. Známý maďarský mlékař a jeho kolegové se proto obávají přílivu velkého množství levného mléka. Druhou ranou pro maďarské mlékárny jsou ruská omezení dovozu. To se již odrazilo i v cenách mléka na maďarském trhu. Litr aktuálně stojí 86 forintů (necelých 10 korun), což je na hranici výrobních nákladů.

Pro srovnání před rokem se litr mléka prodával za 110 forintů. Cenový trend navíc zůstává klesající, i když je mléko v Maďarsku třetí nejlevnější ze zemí EU. Méně surovina stojí jen v Estonsku a Litvě. O deformaci trhu údajně svědčí i fakt, že do země proudí obrovské množství nejlevnějšího krabicového mléka ze zahraničí včetně České republiky.

Dalšího nárůstu dovozu se obává i farmář Csaba Gerő, který chová v okolí obce Nyírmada na severovýchodě země osmdesát krav. „Rušení systému kvót může přinést potíže na trhu a velké ztráty pro maďarské výrobce,“ říká hospodář, který měl donedávna garantovanou výkupní cenu přes sto forintů. Ta postupně klesla pod devadesát a farmář tak může přestat pomýšlet na zisk.

„Do dvou až tří let mnozí mlékaři ukončí výrobu,“ předvídá farmář s tím, že ani masivní státní dotace nestačí. Maďarsko totiž výrobcům mléka pomáhá nejvíc ze všech zemí Evropské unie a v současné době vláda řeší další balík pomoci včetně možnosti snížení daní.