Palírny nemají ovoce. Jen slivovice bude dost

pálenice

pálenice Zdroj: ctk

Loni v pěstitelských pálenicích nevěděli, kam dříve skočit. Důvodem byla nadprůměrná úroda, díky níž drobní výrobci vypálili rekordních osm milionů litrů čistého alkoholu. Letos je ale situace výrazně horší a některé pálenice hlásí kvůli nedostatku ovoce až dvoutřetinový propad produkce. Alespoň milovníci tradiční slivovice si mohou oddechnout – zrovna švestek se urodilo dost.

„Předpoklad celkové produkce pěstitelských pálenic pro letošní sezonu je okolo šesti milionů litrů čistého alkoholu. Množství vyrobené pěstitelskými pálenicemi je ovlivněno úrodou ovoce a jeho cukernatostí,“ řekl deníku E15 šéf Unie destilatérů Václav Šitner.

Zhruba 70 procent zpracovávaného ovoce pro potřeby pálení alkoholu tvoří dlouhodobě jablka a hrušky, letos ale unie registruje mírný pokles u hrušek. Nárůst předpokládá u švestek. Na Moravě pak byla velká úroda meruněk.

Palíren už je přes pět set

Přes očekávaný pokles produkce počet pěstitelských pálenic každoročně stoupá. Nyní jich Unie destilatérů registruje zhruba 520. „V průměru ročně přibude okolo deseti nových pálenic,“ dodává Šitner.

Situace se liší podle regionu. Výrazný meziroční pokles na třetinu čeká například pálenice v Češově na Jičínsku. „Je nedostatek třešní, višní, ale hlavně jablek a hrušek. Jediné, co se loni urodilo, byly švestky,“ uvedla Iva Labaštová.

Stromy musí odpočívat

Pokles, byť nižší, očekávají v Palírně Radlík v Jílovém u Prahy, kde letos vyrobí zhruba deset tisíc litrů etanolu, polovinu oproti předešlé sezoně. „Není to nic neobvyklého – po velké úrodě běžně následuje o něco slabší, kdy stromy odpočívají,“ podotkl šéf pálenice Kamil Kutina

Nižší úroda také zřejmě nemá vliv na cenu, za kterou lidé mohou nechat ovoce přepálit v alkohol. V Češově letos zdražili vypálení litru padesátiprocentního destilátu o čtyři koruny na 174 korun a v Radlíku o deset korun na 160 korun. Důvodem ale podle zástupců obou pálenic bylo zvýšení DPH o procentní bod od loňského ledna.

Až potečou mirabelky