Pekárna Agrofertu v uzavřeném Uničově dočasně zastavila provoz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blesk:Jiri Hadac

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Průmyslová pekárna v Uničově na Olomoucku po pondělním preventivním uzavření oblasti, které má zamezit dalšímu rychlému šíření nákazy novým koronavirem, dočasně zastavila výrobu. Její pracovníci uvnitř uzavřené oblasti nyní pomáhají s distribucí pečiva přiváženého z okolních pekáren. Uvedl to Karel Hanzelka ze skupiny Agrofert, do které uničovská pekárna patří. Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, aby zabránili dalšímu šíření koronaviru.

„V pekárně v Uničově byla výroba zastavena, pekárna ale nadále zaváží své zákazníky uvnitř uzavřené oblasti pečivem dováženým z našich okolních pekáren. Naši zaměstnanci z uzavřené oblasti nyní pracují právě na činnostech souvisejících s redistribucí zboží z jiných pekáren,“ uvedl Hanzelka, podle kterého mezi zaměstnanci uničovské pekárny nebyl zaznamenán žádný případ nákazy koronavirem.

Strojírny Unex mají v Uničově kvůli karanténě omezenou výrobu. „Podílí se na ní několik stovek zaměstnanců, kteří bydlí uvnitř uzavřené zóny. Pro všechny zaměstnance zajišťujeme ochranné pomůcky a další prostředky s cílem zajistit bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky,“ řekl mluvčí Unexu Boris Keka.

Strojírensko-metalurgický podnik, který zaměstnává 1140 lidí, řeší problémy s organizací výroby a přísunem materiálu. Zároveň zavedl preventivní opatření. „Všichni zaměstnanci mají k dispozici roušky, respirátory a rukavice, na mnoha místech jsou rozmístěny dezinfekční prostředky. Od externí společnosti jsme zajistili mimořádná dezinfekční opatření včetně poskytování plošné dezinfekce, práce je organizována tak, aby se plnila všechna doporučení hygieniků,“ dodal Keka.

Pivovar Litovel nejméně na dva týdny zastavil výrobu a distribuci piva. Pivovar ročně uvaří v průměru 210 tisíc hektolitrů piva. Litovelský pivovar nyní přešel do krizového režimu provozu, který zajišťuje pět pracovníků z původních 200 zaměstnanců. Krizový tým pivovaru spolupracuje s hygieniky a krizovými štáby Litovle a Olomouckého kraje.

Problémy má také zemědělské družstvo v Haňovicích nedaleko Litovle. Obec sice nespadá do uzavřené zóny, avšak všechny příjezdové cesty byly uzavřeny. Provoz tamních rozlehlých skleníků na pěstování rajčat se zatím podařilo udržet. „Pracovníci dostali povolení, nově ale mají zpoždění tak půl hodiny až hodinu, než se dostanou přes hlídky,“ řekla portálu Seznam.cz vedoucí skleníků Veronika Sedlářová.