Pivovarům Staropramen loni spadl zisk skoro o polovinu

Pivovary Staropramen (ilustrační foto)

Pivovary Staropramen (ilustrační foto) Zdroj: Pivovary Staropramen

Pivovarům Staropramen loni meziročně klesl čistý zisk o 45,4 procenta na 441 milionů korun. Tržby přitom za stejné období mírně stouply na 4,23 miliardy korun. Jejich růst podle vedení společnosti táhl hlavně prodej v segmentu prémiových piv. Tržby byly o tři procenta nižší než v roce 2019 před vypuknutím pandemie koronaviru. 

Společnost již v dubnu uvedla, že prodeje piva loni meziročně klesly o 1,8 procenta na 3,13 milionů hektolitrů. „Ačkoli byl trh po většinu prvního pololetí výrazně omezen pandemickými opatřeními, zvládla naše společnost loňský rok velice dobře. V oblasti prodejů se osvědčila změna strategie. Vyšší tržby jsme realizovali i přesto, že došlo k poklesu prodaného objemu piva,“ uvedla finanční ředitelka firmy Silvie Miklósová. Doplnila, že na výsledku hospodaření se významně podílely výnosy z dividend od dceřiných společností.

Pandemie podle společnosti ovlivnila také ukazatel EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů. Meziročně klesl o deset procent na 535 milionů korun. Podle Miklósové došlo k poklesu hlavně kvůli uzavření restaurací a hospod a rostoucím vstupním nákladům.

Společnost uvedla, že loni meziročně o deset procent stoupl objem piva prodaného v zahraničí na 967 tisíc hektolitrů. Mezi nejvýznamnější trhy patří Slovensko, Švédsko, Německo, Maďarsko a Polsko.

Pivovary v Česku podle dat Českého svazu pivovarů a sladoven loni uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. Snížila se také spotřeba piva na jednoho obyvatele ze 135 litrů v roce 2020 na 129 litrů. Objem výroby i spotřeba na hlavu klesá druhým rokem.