Privatizujme Budvar, navrhuje Pekarová Adamová. Jako kdyby Saúdové prodali ropná pole, reaguje Nekula

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar Zdroj: Budějovický Budvar

Předsedkyně TOP 09 Markétá Pekarová Adamová navrhuje prodat státní pivovar Budějovický Budvar. Předsednictvo strany schválilo v úterý usnesení, v němž v zájmu konsolidace veřejných financí vyzývá k prodeji státního majetku, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Podle Pekarové Adamové stát nemá provozovat hotel, ani vařit pivo. „Není k tomu jediný racionální důvod," uvedla pro deník Právo.

„Zároveň od nás neuslyšíte slova o národním pivovaru jako rodinném stříbru. Jednoduše proto, že jde o naprostý nesmysl, a stejně jako nemáme mít národní lihovar nebo masokombinát, nevidíme důvod, proč by zrovna pivovar měl být výjimkou,“ řekla Pekarová Adamová.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) reagoval, že efektivní nakládání se státním majetkem je jednou z jeho klíčových priorit, ale primárně mu jde o to, aby stát svým nepotřebným majetkem nebránil kvalitním rozvojovým projektům obcí a krajů nebo je raději přímo podpořil.

Návrh na twitteru odmítl i ministr zemědědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). „Budějovický Budvar prodávat nebudeme. Loni tržby podniku překonaly poprvé tři miliardy korun, zisk dosáhl 305 milionů korun. Prodat Budvar je jako by Saúdové prodali ropná pole,“ napsal.

Ředitel pivovaru Petr Dvořák prohlásil, že prodej Budvaru by přinesl desítky miliard korun. „Krátkodobě nám to (státní - pozn. red.) finance nezachrání a dlouhodobě přijdeme o jeden ze symbolů českého pivovarnictví," řekl. „Tyhle komentáře se objevují v pravidelných či nepravidelných rytmech, ale pokud vím a byl jsem ujišťován, žádná seriózní práce tímto stylem se zatím nikdy nerozvíjela,“ dodal s tím, že stát vždy Budvar řadil mezi strategické podniky, které prodávat nehodlá.

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější. Z nemovitostí patří státu například hotel Thermal v Karlových Varech. O jeho prodeji, stejně jako o prodeji Budvaru, se v minulosti opakovaně uvažovalo.