Počasí srazilo úrodu pšenice, ceny rostou

sklizeň obilí

sklizeň obilí Zdroj: ctk

Letošní sklizeň obilovin bude podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejen o pětinu nižší oproti loňskému nadprůměrnému roku, ale také o téměř šest procent pod pětiletým průměrem. Půjde zřejmě o nejnižší sklizeň od roku 2007. Příznivé zprávy o letošní úrodě nepřicházejí ani ze světa, ceny základních obilovin tak letí vzhůru.

Celková sklizeň obilí by měla podle ČSÚ letos činit 5,72 milionu tun, což je meziročně méně o 20,7 procenta. Osevní plochy se přitom snížily pouze o dvě procenta, zbytek je nutné přičíst zejména letošním jarním mrazům a následnému suchu. Nejvýznamnější pokles produkce ve srovnání s rokem 2011 se očekává u nejrozšířenější obiloviny, pšenice ozimé.

Odhadovaná sklizeň 3,32 milionu tun je o 29 procent nižší než loni. Snížení o 16 procent se očekává i u ječmene ozimého. Na Plodinové burze Brno stojí nyní tuna potravinářské pšenice 5608 korun, což je téměř o pětinu více než loni. Podobné nárůsty se týkají i krmné pšenice a krmného ječmene.

Ceny pšeniceCeny pšenice | E15

Vyšší ceny obilovin se zřejmě projeví i na konečných cenách pečiva a dalších výrobků v Česku. „Pokud bude v zahraničí větší poptávka po kvalitním obilí, tak jej budou tuzemští producenti vyvážet. Už nyní máme signály, že mlynáři budou nakupovat dražší mouku,“ řekl předseda svazu pekařů Jaromír Dřízal.