Podnikatel, který obchoduje s Lesy ČR, má blízko k politikům

les

les Zdroj: profimedia.cz

Lobbista Jiří Hart, spojený s firmami, které dolují peníze z IT zakázek od státního podniku Lesy ČR, má blízko k politikům. Je společníkem v poradenské a PR společnosti Christian V. I. P. a angažoval se i v její odnoži Crane Consulting.

Ta v minulosti nejen dělala volební kampaně pro ČSSD, ale vyskytovala se i u nákupu transportérů Pandur. Její roli v Lidovém domě pak přebrala Christian V. I. P. Lidé z této agentury ještě v minulých parlamentních volbách spolupracovali s tehdy volebním manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem.

Za typický příklad neprůhledného propojení státního majetku, byznysu a politických stran označují státní podnik Lesy ČR zprávy BIS.

Firmy Dynn a Time Import, které od Lesů ČR získaly dvě třetiny všech IT zakázek, mají přímo či prostřednictvím firmy Frederiks Groupe CZ vlastnit švédští investoři. Právě ve statutárních orgánech této české pobočky jsou podle obchodního rejstříku zapsáni lobbista Jiří Hart a podnikatel Michal Kříž. K účtům Dynn a Time Import mají dispoziční právo.

Údaje o švédských investorech – firmách Frederiks Gate a Halvarhysa – jsou těžko dohledatelné. První ze jmenovaných na svých na internetových stránkách uvádí jediný údaj, a to číslo stockholmského P. O. Boxu.