Polsko už není největším vývozcem jablek na světě. Na vině je ruské embargo

Vývoz jablek z Polska za poslední sezonu od loňské sklizně kvůli ruskému embargu klesl o 18 procent. Země tak ztratila pozici největšího světového vývozce tohoto ovoce a předstihly ji Spojené státy a Itálie. Napsal to list Rzeczpospolita s odvoláním na polské i zahraniční statistické údaje.

Polsko se stalo největším světovým vývozcem jablek v sezoně 2012/2013. Loni v srpnu však Rusko zakázalo dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska, ještě dříve, než zavedlo embargo na dovoz řady potravin z EU ze Západu odvetou za protiruské sankce.

Experti poukazují na to, že získat zpět ztracenou pozici nebude pro Polsko lehké. „Vývoz našich jablek mimo Společenství nezávislých států a EU roste, nové trhy však prozatím nebudou schopny vyrovnat ztrátu ruského trhu,“ řekla listu Božena Nosecká z institutu pro ekonomiku zemědělství a potravinářství.

Produkce jablek v Polsku loni vzrostla o čtyři procenta na 3,2 milionu tun. Země si tak zachovala pozici největšího pěstitele jablek v EU před Itálií, kde se vypěstovalo asi 2,5 milionu tun. Polsko je třetím největším producentem jablek na světě za Čínou a Spojenými státy.