Preol investuje 300 milionů korun do výroby lepšího šrotu

Preol, továrna

Preol, továrna Zdroj: ctk

I odpad z výroby řepkových olejů v podobě řepkového šrotu má nemalé komerční využití, neboť se využívá v živočišné výrobě jako krmivo. Jeden z největších tuzemských zpracovatelů řepky, lovosický Preol ze skupiny Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše, jen předloni za prodej tohoto šrotu vyváženého z velké části i do zahraničí utržil 1,3 miliardy korun.

Zmíněná suma byla více než pětina z jeho celkových tržeb, které přesáhly pět miliard korun a pocházejí zejména z výroby a prodeje metylesteru řepkového oleje přidávaného do bionafty.

Nyní firma Preol hodlá jeho komerční využití ještě vylepšit. Investuje proto tři sta milionů korun do nové linky, která z dosavadního takzvaného extrahovaného řepkového šrotu udělá extrudovaný šrot v lepší kvalitě. „Cílem aktuální investice je rozšíření produktového portfolia a výroba produktů s vyšší přidanou hodnotou,“ řekl generální ředitel Preolu Petr Cingr s tím, že linka by měla být hotova do konce roku 2016.

Materiálu přibývá

Lovosický provoz předloni zpracoval 402 tisíc tun řepkových semen. Firma zároveň vyrobila 164 tisíc tun oleje, 117 tisíc tun metylesteru řepkového oleje přidávaného do biopaliv a 237 tisíc tun řepkových šrotů, což je v tomto případě meziročně nárůst o pět procent.

Při zpracování řepkových semen vznikají po vylisování a extrakci dva produkty. Tím hlavním je řepkový olej a vedlejším produktem je řepkový šrot, který společnost Preol prodává odběratelům, kteří je většinou používají ke zkrmování. Z tohoto hlediska má však použití řepkových šrotů pro přímé zkrmování s ohledem na nutriční hodnoty omezené možnosti. Proto je záměrem výrobců řepkových šrotů ještě před prodejem šrot zpracovat, aby měl lepší nutriční hodnoty.

Jedním z možných způsobů zpracování řepkových šrotů je právě výroba extrudovaných šrotů.
Ty se potom v požadovaných poměrech míchají s dalšími krmnými složkami určenými pro daný druh zvířat. To u šrotu upravuje stravitelnost a využití energie.