Řepce se daří, úroda bude letos vyšší. Obilovin naopak zemědělci sklidí méně

řepkové pole v Praze Čestlicích

řepkové pole v Praze Čestlicích Zdroj: Jiří Liebreich

řepkové pole v Praze Čestlicích
řepkové pole v Praze Čestlicích
řepkové pole v Praze Čestlicích
4
Fotogalerie

Sklizeň základních obilovin podle prvních odhadů letos meziročně klesne o 8,2 procenta na 6,298 milionu tun. Úroda řepky by měla být naopak vyšší, a to o 6,5 procenta, sklidí se 1,221 milionu tun, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Za poklesem sklizně základních obilovin je podle statistiků především snížení očekávaného výnosu. Za vyšší úrodou řepky je rozšíření osevní plochy i vyšší hektarový výnos.

"I při letošní nižší předpokládané úrodě základních obilovin nedostatek těchto strategických komodit v České republice nehrozí. Podle posledních zpracovaných bilancí jsou u nás zásoby obilí na úrovni více než jeden milion tun," uvedl k prvním odhadům ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Odhad sklizně základních obilovin je zhruba o 15 procent nižší než průměr sklizní za posledních pět let a asi o desetinu nižší ve srovnání s desetiletým průměrem. Osevní plochy základních obilovin letos mírně poklesly na 1,250 milionu hektarů, na meziročním poklesu sklizně se tak podílí především o 7,2 procenta nižší očekávaný hektarový výnos, uvedl ČSÚ.

Nižší bude podle odhadu k 10. červnu letošní sklizeň pšenice ozimé, která zabírá téměř třetinu z celkové osevní plochy, ječmene jarního i ozimého a tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Naopak více by se mělo sklidit pšenice jarní a žita. Předpokládaná úroda ovsa je na téměř stejné úrovni jako v loňském roce.

Osevní plocha řepky se meziročně rozšířila o 4,4 procenta na 412.000 hektarů a podle ČSÚ je po roce 2013 druhou nejvyšší v historii sledování. Letos se pěstuje na téměř 17 procentech celkové osevní plochy. Předpokládaná produkce řepky je srovnatelná s desetiletým průměrem, ale v porovnání s průměrem za posledních pět let je odhad letošní sklizně o 9,5 procenta nižší.