Sklizeň špenátu vrcholí. Podívejte se

Sklizeň špenátu

Sklizeň špenátu Zdroj: Agrimex Vestec

Sklizeň špenátu
Sklizeň špenátu
Sklizeň špenátu
Sklizeň špenátu
Sklizeň špenátu
17
Fotogalerie

V květnu vrcholí sklizeň špenátu, který kvůli teplému počasí letos dozrál všechen najednou. V závodě českého výrobce mražené zeleniny Agrimex Vestec v Panenských Břežanech proto pracují v třísměnném provozu a vyrobí padesát tun mraženého špenátu za den.

Špenát sklidí kombajny během noci a rána na Litoměřicku, kde má Agrimex Vestec nasmlouvané dodavatele. Poté je zelenina převezená do závodu v Panenských Břežanech, kde nejdřív putuje dopravníkem kvůli ručnímu třídění. Pracovníci odstraní řapíky a plevel.

Následuje předmytí, které odstraní kamínky nebo zrnka písku, a poté je špenát omytý ještě třikrát. Surovina projde procesem blanšírování, během kterého je na několik minut ponořena do horké vody o teplotě téměř sto stupňů Celsia. Poté je nařezaná na menší kousky a propasírovaná přes síto.  

Špenát pak čeká zchlazení na teplotu kolem deseti stupňů Celsia během dvou minut. Pak už je rozdělovaný do obalů a v mrazicím tunelu o teplotě zhruba minus 35 stupňů Celsia zůstane hodinu.   

"Nyní je pro nás nejdůležitější období celého roku. Letos špenát dozrál najednou, a máme tak od českých zemědělců vysoké dodávky,” uvedl zakladatel Agrimex VestecRyszard Nemoudry, podle kterého tvoří mražený špenát značky Dione firmě zhruba třetinu roční produkce. Ročně zpracuje deset tisíc tun zeleniny a ovoce.

Pramen Český statistický úřadPramen Český statistický úřad|E15

Agrimex Vestec, založený v roce 1995, se zabývá zpracováním, výrobou a obchodem se zmrazenými potravinami. V loňském prosinci firmu koupila potravinářská skupina Hamé, která je součástí norského koncernu Orkla. Tržby Agrimex Vestec předloni dosáhly 260 milionů korun, v roce 2015 činily 237 milionů korun. Podnik zaměstnává sedm desítek pracovníků.