Sklizeň špenátu vrcholí. Podívejte se

Sklizeň špenátu

Sklizeň špenátu Zdroj: Agrimex Vestec

Sklizeň špenátu
Sklizeň špenátu
Sklizeň špenátu
Sklizeň špenátu
Sklizeň špenátu
17 Fotogalerie
pab

V květnu vrcholí sklizeň špenátu, který kvůli teplému počasí letos dozrál všechen najednou. V závodě českého výrobce mražené zeleniny Agrimex Vestec v Panenských Břežanech proto pracují v třísměnném provozu a vyrobí padesát tun mraženého špenátu za den.

Špenát sklidí kombajny během noci a rána na Litoměřicku, kde má Agrimex Vestec nasmlouvané dodavatele. Poté je zelenina převezená do závodu v Panenských Břežanech, kde nejdřív putuje dopravníkem kvůli ručnímu třídění. Pracovníci odstraní řapíky a plevel.

Následuje předmytí, které odstraní kamínky nebo zrnka písku, a poté je špenát omytý ještě třikrát. Surovina projde procesem blanšírování, během kterého je na několik minut ponořena do horké vody o teplotě téměř sto stupňů Celsia. Poté je nařezaná na menší kousky a propasírovaná přes síto.  

Špenát pak čeká zchlazení na teplotu kolem deseti stupňů Celsia během dvou minut. Pak už je rozdělovaný do obalů a v mrazicím tunelu o teplotě zhruba minus 35 stupňů Celsia zůstane hodinu.   

"Nyní je pro nás nejdůležitější období celého roku. Letos špenát dozrál najednou, a máme tak od českých zemědělců vysoké dodávky,” uvedl zakladatel Agrimex Vestec Ryszard Nemoudry, podle kterého tvoří mražený špenát značky Dione firmě zhruba třetinu roční produkce. Ročně zpracuje deset tisíc tun zeleniny a ovoce.

Pramen Český statistický úřadPramen Český statistický úřad | Zdroj: E15

Agrimex Vestec, založený v roce 1995, se zabývá zpracováním, výrobou a obchodem se zmrazenými potravinami. V loňském prosinci firmu koupila potravinářská skupina Hamé, která je součástí norského koncernu Orkla. Tržby Agrimex Vestec předloni dosáhly 260 milionů korun, v roce 2015 činily 237 milionů korun. Podnik zaměstnává sedm desítek pracovníků.